Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Ανοιχτοχέρης” ο Ζούκερμπεργκ! Έτοιμος να πληρώσει έξτρα φόρους για το facebook

“Ανοιχτοχέρης” ο Ζούκερμπεργκ! Έτοιμος να πληρώσει έξτρα φόρους για το facebook
photo Reuters

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αποδεχθεί πως το facebook θα κληθεί να πληρώσει περισσότερους φόρους σε διαφορετικές χώρες.

Ο Ζούκενμπεργκ θα μιλήσει αύριο στη Γερμανία και θα κάνει κρούση στις παγκόσμιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και το Facebook.

«Κατανοώ ότι υπάρχει απογοήτευση για το πώς φορολογούνται οι τεχνολογικές εταιρίες στην Ευρώπη. Και εμείς επιθυμούμε φορολογική μεταρρύθμιση και χαίρομαι που ο ΟΟΣΑ το εξετάζει αυτό», αναμένεται να πει ο Ζάκερμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Θέλουμε η διαδικασία του ΟΟΣΑ να πετύχει προκειμένου να έχουμε μελλοντικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα. Και δεχόμαστε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως πρέπει να πληρώσουμε περισσότερους φόρους και να τους πληρώσουμε σε διαφορετικά μέρη βάσει ενός νέου πλαισίου», αναφέρουν αποσπάσματα της ομιλίας του Mr. Facebook.

Η Amazon, η Facebook και η Google θέτουν σε δοκιμασία τους υφιστάμενους κανόνες διότι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Στα αποσπάσματα της ομιλίας του Ζούκεμπεργκ δεν περιλαμβάνονται άλλες λεπτομέρειες για τους φορολογικούς συντελεστές. Η Facebook υποστηρίζει ότι πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν και ότι αυτοί διαμορφώνονται κατά μέσο όρο πάνω από το 20% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη Βρετανία, η Facebook κατέβαλε μόλις 28,5 εκατ. λίρες (37,2 εκατ. δολάρια) σε εταιρικό φόρο το 2018, παρότι είχε ποσό ρεκόρ 1,65 δισεκ. λιρών σε πωλήσεις στη βρετανική αγορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη φορολογική πολιτική έχουν περιθώριο μόνο μερικών μηνών έως την προθεσμία στις αρχές Ιουλίου, που έχουν οι ίδιοι θέσει, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις περίπλοκες τεχνικές παραμέτρους. Στόχος τους είναι να πετύχουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία έως τα τέλη του 2020.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις