Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης Μητσοτάκη συντονιστής για το πακέτο των 32 δισ.

Άνθρωπος της εμπιστοσύνης Μητσοτάκη συντονιστής για το πακέτο των 32 δισ.

Η μάχη για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μόλις ξεκίνησε, καθώς, όπως αναμενόταν, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής κι ανανέωσαν το ραντεβού τους διά ζώσης αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο – πιθανότατα στις 9 και 10 Ιουλίου.

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς για τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνοψίζονται στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η εισήγηση της Κομισιόν δεν πρέπει ν’ αλλάξει και άρα η Ελλάδα να μη λάβει επ’ ουδενί λιγότερα από τα 32 δισ. ευρώ που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Click4more Μητσοτάκης: Ακούσαμε τους γιατρούς και η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα

Και τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο ως προς τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται για τα κράτη-μέλη; Εδώ η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να υπάρξουν μνημονιακές υποχρεώσεις κι αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν, καθώς σε μεγάλο βαθμό αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια που θα χρηματοδοτούνται από έναν κοινό δανεισμό, λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι οι μόνες προϋποθέσεις που μπορεί να υπάρχουν θα συνδέουν τους πόρους του Ταμείου με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και θα ζητούν ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βοηθά τις χώρες ν’ αλλάξουν σελίδα.

Ο άνθρωπος του… προέδρου

Αυτό επιδιώκει και η κυβέρνηση με το σχέδιο που θέλει να παρουσιάσει το φθινόπωρο και προδιαγράφει τη συνολική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, έμφαση δίδεται στην πράσινη ανάπτυξη, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην ενίσχυση των υποδομών, στη δημιουργία νέου ΕΣΥ κτλ. Είναι δε πολύ πιθανό στον επικείμενο ανασχηματισμό, όσο αργά ή γρήγορα αυτός γίνει, αλλά πάντως πριν από τον Οκτώβριο και την παρουσίαση του εν λόγω πλάνου, να τοποθετηθεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού σε θέση υφυπουργού ή συντονιστή, ο οποίος και θα έχει την αποκλειστική εποπτεία για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ.

Την ευθύνη, για λογαριασμό του Μαξίμου, θα έχει η task force των Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και Γρήγορη Δημητριάδη, όπως έχει γράψει το newsit.gr.

Κατά τα λοιπά, εντός του επομένου 10ημέρου-15νθημέρου θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, η οποία, όπως επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι «γενναία».

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των ρυθμίσεων των οφειλών της περιόδου του lockdown σε 12 ή 24 δόσεις, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις