Πολιτική

Αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι εκτιμήσεις έγκριτων νομικών στο newsit.gr
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιμέτωπος με όλα τα ενδεχόμενα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένες νομικές πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για τη διατάραξη συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Με βάση το νόμο αυτό, εκτιμούν ότι αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής φτάσει στη Δικαιοσύνη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα και εφόσον ακολουθηθούν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες από τη Βουλή και ακολούθως ο φυσικός δικαστής τον καταδικάσει, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε φυλάκιση για ένα μέρος της ποινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι καθοριστικής σημασίας να ψηφιστεί άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και ότι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με όλους τους πολίτες.

Η διάταξη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει προειδοποιήσει ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και «ο νόμος υπερισχύει».

Ωστόσο, επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», από τη Δικαιοσύνη, νομικές πηγές δηλώνουν στο newsit,gr, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας από καμία πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΚΚΕ κατά Τσιπρά για το ΕΛΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να καπηλευτεί την ιστορία, η κατάληξή του γνωστή
Σφοδρή επίθεση από τον Περισσό στον πρώην πρωθυπουργό, με αιχμές για «marketing», «κάλπικα δίπολα» και πολιτική διαδρομή που οδήγησε, όπως αναφέρουν, από την Καισαριανή στο τρίτο μνημόνιο και το ΝΑΤΟ
Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας
Νίκη Κεραμέως για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»
Η υπουργός Εργασίας απάντησε με αιχμές για την ίδρυση της «ΕΛΑΣ – Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης», υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα του πρώην πρωθυπουργού το 2015 και τα capital controls
Νίκη Κεραμέως
Γεωργιάδης κατά Τσίπρα: Επαναστάτης του κουραμπιέ, οι γνήσιοι αριστεροί μπορεί και να ενοχλούνται που καπηλεύεται την ιστορία του ΕΛΑΣ
Σφοδρή επίθεση για το όνομα και το σύμβολο του νέου φορέα του πρώην πρωθυπουργού και αιχμές για τις «7 δεσμεύσεις» - «Θα κλαδέψει τον Ανδρουλάκη» εκτιμά ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης