Πολιτική

Αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι εκτιμήσεις έγκριτων νομικών στο newsit.gr
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιμέτωπος με όλα τα ενδεχόμενα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένες νομικές πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για τη διατάραξη συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Με βάση το νόμο αυτό, εκτιμούν ότι αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής φτάσει στη Δικαιοσύνη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα και εφόσον ακολουθηθούν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες από τη Βουλή και ακολούθως ο φυσικός δικαστής τον καταδικάσει, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε φυλάκιση για ένα μέρος της ποινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι καθοριστικής σημασίας να ψηφιστεί άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και ότι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με όλους τους πολίτες.

Η διάταξη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει προειδοποιήσει ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και «ο νόμος υπερισχύει».

Ωστόσο, επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», από τη Δικαιοσύνη, νομικές πηγές δηλώνουν στο newsit,gr, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας από καμία πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 41
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης