Πολιτική

Αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι εκτιμήσεις έγκριτων νομικών στο newsit.gr
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιμέτωπος με όλα τα ενδεχόμενα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένες νομικές πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για τη διατάραξη συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Με βάση το νόμο αυτό, εκτιμούν ότι αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής φτάσει στη Δικαιοσύνη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα και εφόσον ακολουθηθούν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες από τη Βουλή και ακολούθως ο φυσικός δικαστής τον καταδικάσει, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε φυλάκιση για ένα μέρος της ποινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι καθοριστικής σημασίας να ψηφιστεί άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και ότι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με όλους τους πολίτες.

Η διάταξη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει προειδοποιήσει ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και «ο νόμος υπερισχύει».

Ωστόσο, επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», από τη Δικαιοσύνη, νομικές πηγές δηλώνουν στο newsit,gr, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας από καμία πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για την αντιπυρική περίοδο: Σχέδιο με 18.804 πυροσβέστες, 4.299 οχήματα, πάνω από 80 εναέρια μέσα και 100 βάσεις drones
Μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας από την κυβέρνηση απέναντι σε ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι λόγω της κλιματικής κρίσης - Έμφαση στην πρόληψη και στη θωράκιση των δασών
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Καρφί» Μαρινάκη για Σαμαρά: «Η κυβέρνηση δεν θα απαντά σε προσωπικές ατζέντες, ούτε θα βάλει νερό στο κρασί της»
Αιχμές για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για την Εξεταστική - «Αρκετά πλήρωσε η χώρα από την πάνω και την κάτω πλατεία» είπε για το κόμμα Καρυστιανού
Παύλος Μαρινάκης
Διπλά πυρά Βορίδη σε Σαμαρά και Ανδρουλάκη για υποκλοπές και εξωτερική πολιτική: «Αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα δεν τόλμησαν άλλοι»
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ απάντησε στις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού για «κατευνασμό» και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για περιφρόνηση των θεσμών και της Δικαιοσύνης
Μάκης Βορίδης 7
Οι 4 σωματοφύλακες της Μαρίας Καρυστιανού και οι εικόνες που παρέπεμπαν σε άλλη εποχή
Η γυναίκα που «μπήκε» στα σπίτια όλων ως η χαροκαμένη μάνα που έχασε το παιδί της σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας, κατάφερε με αυτή την κίνηση να εμφανίσει ένα απόμακρο πρόσωπο
Η Μαρία Καρυστιανού 21