Πολιτική

Αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι εκτιμήσεις έγκριτων νομικών στο newsit.gr
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιμέτωπος με όλα τα ενδεχόμενα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένες νομικές πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για τη διατάραξη συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Με βάση το νόμο αυτό, εκτιμούν ότι αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής φτάσει στη Δικαιοσύνη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα και εφόσον ακολουθηθούν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες από τη Βουλή και ακολούθως ο φυσικός δικαστής τον καταδικάσει, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε φυλάκιση για ένα μέρος της ποινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι καθοριστικής σημασίας να ψηφιστεί άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και ότι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με όλους τους πολίτες.

Η διάταξη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει προειδοποιήσει ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και «ο νόμος υπερισχύει».

Ωστόσο, επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», από τη Δικαιοσύνη, νομικές πηγές δηλώνουν στο newsit,gr, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας από καμία πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης σε Τσίπρα για τον Ποινικό Κώδικα του 2019: Αποφάσισαν να ψηφίσουν να μειωθούν οι ποινές σε μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα
Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο βίντεο που ανέβασε ο Τσίπρας καλώντας τον Μητσοτάκη να δώσει «ονόματα και διευθύνσεις» για όσα ανέφερε σχετικά με την ψήφιση του νόμου
Παύλος Μαρινάκης
Αυγερινοπούλου για δημοσίευμα για «Χωριάτικο»: Αθέμιτη στοχοποίηση της οικογένειάς μου – Δεν έχω την παραμικρή σχέση
Δημοσίευμα εμπλέκει τον πρώην σύζυγο της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας σε offshore εταιρεία, στην οποία φέρεται να είναι μέτοχος μαζί με τη σύζυγο του Άγγελου Γιαννακόπουλου
Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Μητσοτάκης για το ελληνικό FBI: «Υποκριτές όσοι αναρωτιούνται γιατί έχουμε τόσες αποκαλύψεις» - Σφοδρά πυρά κατά Τσίπρα
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός - Πάνω από 2,2 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - «Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βάζουν πλάτη σε κυκλώματα δεν έχουν θέση στη Διοίκηση»
Μητσοτάκης, εκδήλωση για ελληνικό FBI
8
Διπλή επίθεση Πιερρακάκη σε Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ: «Ο μεγάλος πατερούλης των funds» και τα πυρά για τον «εύκολο λαϊκισμό»
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τους servicers και την απόσυρση του άρθρου 23 - «Μπορεί να αλλάζετε ομιλίες και συνθήματα, δεν μπορείτε να αλλάξετε τα ΦΕΚ», το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΕΛΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης