Πολιτική

Αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση ο Κώστας Καραμανλής ακόμα και αν παραπεμφθεί για πλημμέλημα – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Οι εκτιμήσεις έγκριτων νομικών στο newsit.gr
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιμέτωπος με όλα τα ενδεχόμενα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένες νομικές πηγές παραπέμπουν σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις προβλέψεις για τη διατάραξη συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Με βάση το νόμο αυτό, εκτιμούν ότι αν και εφόσον ο Κώστας Καραμανλής φτάσει στη Δικαιοσύνη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κακούργημα και εφόσον ακολουθηθούν εκ νέου οι σχετικές διαδικασίες από τη Βουλή και ακολούθως ο φυσικός δικαστής τον καταδικάσει, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί σε φυλάκιση για ένα μέρος της ποινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι καθοριστικής σημασίας να ψηφιστεί άμεσα ο εφαρμοστικός νόμος της αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τους υπουργούς και ότι είναι ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με όλους τους πολίτες.

Η διάταξη θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τον Οκτώβριο, αλλιώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος έχει προειδοποιήσει ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και «ο νόμος υπερισχύει».

Ωστόσο, επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», από τη Δικαιοσύνη, νομικές πηγές δηλώνουν στο newsit,gr, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας από καμία πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Το στοίχημα Τσίπρα μέχρι το Συνέδριο – Περιοδείες, πολιτική ταυτότητα και οργανωτική συγκρότηση
Η απόφαση για Προγραμματικό Συνέδριο στις αρχές του 2027 δίνει χρονικό ορίζοντα στην επόμενη φάση της Συμπαράταξης. Τι σηματοδοτούν οι παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και την οικονομία και ποιος είναι ο ρόλος των εβδομαδιαίων εξορμήσεων στην περιφέρεια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Εμφύλιος» στην Κεντροαριστερά: Τα νεότερα «πολεμικά ανακοινωθέντα» ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ, η κόντρα Καρτερού – Δουδωνή και το «βλακόμετρο»
Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι πίσω από το επίμαχο άρθρο Καρτερού κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζουν ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 5
Παράθυρο Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα: Δεν θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια λόγω εκλογών απάντησε στην αντιπολίτευση
«Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και πολιτική συνοχή - «Τα γαλάζια γράμματα έχουν συχνά σημαντική ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε για το μεταναστευτικό
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
68
Κέλλυ Σταμούλη: «Έλεος κυβέρνηση, είμαστε όλοι λούτσα» – Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ βγήκε στη βροχή και έκανε βίντεο
«Γι' αυτό σας λέω ΠΑΣΟΚ… Και έγινα και λούτσα» κλείνει το βίντεό της η κυρία Σταμούλη, αποκαλύπτοντας ότι τον ρόλο του εικονολήπτη τον είχε αναλάβει η μητέρα της
Κέλλυ Σταμούλη
13
«Μπρα ντε φερ» ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα μετά τα πυρά του προέδρου της ΕΛΑΣ: Ο «χρυσός χορηγός» του Μητσοτάκη έχει πια αποκαλυφθεί
«Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή σε πείσμα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα και των συμφερόντων που τους στηρίζουν» σημειώνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 9