Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την Προανακριτική για τα Τέμπη: Τα «όπλα» της κυβέρνησης απέναντι στο «σκληρό ροκ» της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση να προετοιμάζεται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική «μάχη» με μία σειρά δεδομένων που εκτιμά ότι ενισχύουν τη θέση της ότι δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών.

Σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική «μάχη» με μία σειρά δεδομένων που εκτιμά ότι ενισχύουν τη θέση της ότι δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, αποδυναμώνοντας τις σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία – «κλειδιά»

Το πρώτο βασικό στοιχείο, πάνω στο οποίο θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η έκθεση των πραγματογνωμόνων, που ταυτοποιεί ότι στα νέα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικονίζεται η εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και αναφέρει ότι δεν εικονίζεται άλλο φορτίο πλην του δηλωθέντος, αποκλείοντας την ύπαρξη ύποπτου φορτίου.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα βίντεο θα πιστοποιήσουν τη γνησιότητα τους, κι ενώ αναμένονται και τα δύο πορίσματα για τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στο τρένο.

Το τρίτο στοιχείο, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει έμφαση, είναι η επίθεση του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη στη Δικαιοσύνη, στην οποία, όπως είπε, έχει «κλονιστεί» η εμπιστοσύνη του.

Το Μέγαρο Μαξίμου καταδίκασε έντονα αυτές τι δηλώσεις, μιλώντας για επικίνδυνη αμφισβήτηση των θεσμών.

Προσάπτει στον κ. Ανδρουλάκη ότι ακολουθεί ακραία ρητορική, αντιγράφοντας πρωτίστως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο, όπως και τον Σωκράτη Φάμελλο.

«Ποντάρουν στο αντισύστημα» είναι το βασικό «κατηγορώ» κυβερνητικών στελεχών για την αντιπολίτευση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητορική της θα ενταθεί κατά την διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, κι ενώ ήδη κάποια κόμματα αποτυπώνονται με δημοσκοπικά «κέρδη».

Κ. Μητσοτάκης: «Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν στη ζούγκλα»

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα» σημειώνει και καταλογίζει στην αντιπολίτευση «τυφλή διαμαρτυρία που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή δίχως προοπτική», ενώ κάνει λόγο για έναν συνασπισμό τάχα «αντι-μητσοτακικό», που κρύβει τη δική τους έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ουσιαστικά τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές «μάχες» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, θα επιμείνει στη θέση να αναζητηθεί η αλήθεια, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το κράτος να διορθώσει τα κενά και τις παθογένειές που αναδεικνύονται.

«Δε θα υποταχθώ στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος. Ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η σύσταση Προανακριτικής

Η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας, αναμένεται στις 24 ή 25 Φεβρουαρίου.

Οι «κεραίες» της κυβέρνησης είναι στραμμένες και στα νέα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, που θα διεξαχθούν λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για Νίκο Ταγαρά: Υπόδειγμα προσφοράς και αφοσίωσης στις δημοκρατικές αξίες
«Υπηρέτησε με πλούσιο έργο την Κορινθία ως Νομάρχης, για να την εκπροσωπήσει εν συνεχεία στο Εθνικό Κοινοβούλιο εξίσου αποδοτικά» υπογραμμίζει ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας
Κυριάκος Μητσοτάκης για Νίκο Ταγαρά: Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ έναν σπάνιο άνθρωπο και αγαπημένο φίλο
«Δυστυχώς, ο Νίκος έφυγε πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, ένα έργο στο οποίο εργάστηκε με γενναιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή» τονίζει ακόμα ο πρωθυπουργός
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης: Τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά – «Αγωνιστής της ζωής»
«Αθόρυβος, αλλά αποτελεσματικός υπουργός, έμπειρος κοινοβουλευτικός και άξιος εκπρόσωπος των πολιτών της Κορινθίας, πάλεψε μέχρι τέλους» γράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Νίκος Ταγαράς
Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς – Έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο
Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα - Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή η γιος του με σπαρακτική ανάρτηση στα social media
Νίκος Ταγαράς 19
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 9 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Μας λείπεις κάθε μέρα»
Η 29η Μαΐου παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και για πολλούς ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέθηκαν πολιτικά και προσωπικά με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης
5