Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την Προανακριτική για τα Τέμπη: Τα «όπλα» της κυβέρνησης απέναντι στο «σκληρό ροκ» της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση να προετοιμάζεται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική «μάχη» με μία σειρά δεδομένων που εκτιμά ότι ενισχύουν τη θέση της ότι δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών.

Σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική «μάχη» με μία σειρά δεδομένων που εκτιμά ότι ενισχύουν τη θέση της ότι δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, αποδυναμώνοντας τις σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία – «κλειδιά»

Το πρώτο βασικό στοιχείο, πάνω στο οποίο θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η έκθεση των πραγματογνωμόνων, που ταυτοποιεί ότι στα νέα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικονίζεται η εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και αναφέρει ότι δεν εικονίζεται άλλο φορτίο πλην του δηλωθέντος, αποκλείοντας την ύπαρξη ύποπτου φορτίου.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα βίντεο θα πιστοποιήσουν τη γνησιότητα τους, κι ενώ αναμένονται και τα δύο πορίσματα για τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στο τρένο.

Το τρίτο στοιχείο, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει έμφαση, είναι η επίθεση του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη στη Δικαιοσύνη, στην οποία, όπως είπε, έχει «κλονιστεί» η εμπιστοσύνη του.

Το Μέγαρο Μαξίμου καταδίκασε έντονα αυτές τι δηλώσεις, μιλώντας για επικίνδυνη αμφισβήτηση των θεσμών.

Προσάπτει στον κ. Ανδρουλάκη ότι ακολουθεί ακραία ρητορική, αντιγράφοντας πρωτίστως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο, όπως και τον Σωκράτη Φάμελλο.

«Ποντάρουν στο αντισύστημα» είναι το βασικό «κατηγορώ» κυβερνητικών στελεχών για την αντιπολίτευση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητορική της θα ενταθεί κατά την διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, κι ενώ ήδη κάποια κόμματα αποτυπώνονται με δημοσκοπικά «κέρδη».

Κ. Μητσοτάκης: «Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν στη ζούγκλα»

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα» σημειώνει και καταλογίζει στην αντιπολίτευση «τυφλή διαμαρτυρία που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή δίχως προοπτική», ενώ κάνει λόγο για έναν συνασπισμό τάχα «αντι-μητσοτακικό», που κρύβει τη δική τους έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ουσιαστικά τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές «μάχες» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, θα επιμείνει στη θέση να αναζητηθεί η αλήθεια, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το κράτος να διορθώσει τα κενά και τις παθογένειές που αναδεικνύονται.

«Δε θα υποταχθώ στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος. Ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η σύσταση Προανακριτικής

Η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας, αναμένεται στις 24 ή 25 Φεβρουαρίου.

Οι «κεραίες» της κυβέρνησης είναι στραμμένες και στα νέα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, που θα διεξαχθούν λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ο λαός βγάλει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα έχουμε πολιτική αλλαγή
«Η χώρα θέλει πρωθυπουργό αξιόπιστο, που σέβεται τον κόπο του λαού, που δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη και που δεν είναι συνεχώς φορτωμένος με σκάνδαλα ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μάρτυρα στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Γιατί δεν ζητούν να έρθουν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί;» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τις λίστες που κατέθεσαν αρχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει και συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων καθώς εντόπισε στην λίστα του παραλείψεις σημαντικών μαρτύρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή 4