Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Άουσβιτς: Μνημείο υπέρ των Ελλήνων που μαρτύρησαν στο κολαστήριο των Ναζί!

Άουσβιτς: Μνημείο υπέρ των Ελλήνων που μαρτύρησαν στο κολαστήριο των Ναζί!

Μνημείο υπέρ των Ελλήνων μαρτύρων του Άουσβιτς εγκαινιάζει η Βουλή τον Μάιο. Άμεσα πρόκειται να εγκριθεί και το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στις 2 Μαΐου, θα τελεστούν τα εγκαίνια του μόνιμου μνημειακού χώρου προς τιμήν των Ελλήνων που μαρτύρησαν στο διαβόητο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση “Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου” που λειτουργεί στην Βίλα Ζωγράφου υπό την αιγίδα του ομώνυμου δήμου.

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως στις 2 Μαΐου, στο Άουσβιτς Μπιλκενάου, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί στην πορεία που γίνεται κάθε χρόνο στον χώρο, και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

“Θα συμμετέχουν 15.000 άνθρωποι από 57 διαφορετικές χώρες προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόθεση αυτού του εγκλήματος για όλη την ανθρωπότητα. Και θα εγκαινιάσουμε την πρώτη φορά το μνημείο που θα υπάρχει εκεί, ένα ολόκληρο μπλοκ, δύο αίθουσες του Μουσείου για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς. Περάσανε 70 χρόνια για να κάνουμε αυτό που έχουνε κάνει όλες οι άλλες χώρες που είχανε και λιγότερα θύματα” τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από το Άουσβιτς στις γερμανικές επανορθώσεις

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως “σε πολύ λίγες εβδομάδες” η Βουλή θα εγκρίνει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις – επανορθώσεις “σε όλα τα επίπεδα” και θα χαραχθεί η στρατηγική της διακοινοβουλευτικής – διακρατικής και νομικής διεκπεραίωσης της υπόθεσης αυτής.

“Είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον όλων μας, αυτή η διεκδίκηση να βρει τις ράγες της με τον πιο επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις