Πολιτική

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτό θα κρίνει την παράταση του μέτρου

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου. Ελπίζει στην βοήθεια εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών η κυβέρνηση.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στην… εποχή του κορονοϊού πραγματοποιείται σήμερα το πρωί (11.00’) και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μοναδικός που θα βρίσκεται στο Μαξίμου και θα συνομιλήσει με τους υπουργούς του μέσω τηλεδιάσκεψης. Προς τούτο, άλλωστε, η ατζέντα της συνεδρίασης θα είναι μονοθεματική, αφού αποκλειστικό θέμα συζήτησης είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού και των συνεπειών του.

Για το θέμα εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ως προς τις οικονομικές συνέπειες και τα μέτρα της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Για την κατάσταση στο χώρο της υγείας και τις αντοχές του δημοσίου συστήματος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου ως «αντίδοτο» στην παράλυση που έχει φέρει στην ίδια την καθημερινότητα ο κορονοϊός ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Και τέλος, για τα περιοριστικά μέτρα και την όλη διαχείριση του ζητήματος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι θα κρίνει την λήψη νέων μέτρων και την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας άφησε πάντως θετικές εντυπώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση μαζί με τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όσο και από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, νέων περιοριστικών μέτρων ή της παράτασης ισχύος του περιορισμού της κυκλοφορίας που κανονικά λήγει στις 6 Απριλίου είναι δεδομένο πως θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: την πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων και των θυμάτων από τον ιό, καθώς και τη συμπεριφορά των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης πτήσεων παραμένει πάντως στο τραπέζι, αν και η απόφαση της Aegean να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού από την ερχόμενη Πέμπτη έως και τις 30 Απριλίου πρακτικά ισοδυναμεί με μια τέτοια απόφαση, δεδομένου πως οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ελαττώσει ή και διακόψει τα δρομολόγιά τους από και προς την Ελλάδα ή ολόκληρη την Ευρώπη. Πλήρως έχουν ανασταλεί οι αεροπορικές συνδέσεις με Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ελπίζει και στη βοήθεια εθελοντών νοσηλευτών και ιατρών, ενώ ήδη δρομολογούνται 2.145 προσλήψεις εντός των επομένων 10 ημερών κι έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 900 γιατροί και νοσηλευτές, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία ασθενών ή ακόμη και πλοίων, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει – βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδοθεί – τη δυνατότητα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πάντως ότι ήδη είναι διαθέσιμες 685 κλίνες ΜΕΘ έναντι 565 πριν από ένα δίμηνο, ενώ οι κλίνες για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό ανέρχονται σε 2.158.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στα «κάγκελα» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση σε αγροτικό φορέα στην Κρήτη: «Θεσμικός κατήφορος», «Αυτή είναι η "αριστεία" της ΝΔ»
Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου συνδέουν ευθέως την επιλογή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Λευτέρης Αυγενάκης
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό»
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ μίλησε για ανάγκη ιδεολογικής αντεπίθεσης, για ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης και για «επικίνδυνο γεωπολιτικό τοπίο»
Δημήτρης Κουτσούμπας
5
Στέφανος Τζουμάκας στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαχρονική άγρια διαφθορά με πανωγραψίματα και κομπίνες – Το υπουργείο Γεωργίας όταν ανέλαβα ήταν λογιστήριο
Ο πρώην υπουργός μίλησε για ένα διαχρονικό «πάρτι» με διαχρονικές ευθύνες στην διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων
Ο Στέφανος Τζουμάκας
Μαρινάκης για Λαζαρίδη: Ουδέποτε τον «άδειασε» ο Γεραπετρίτης, στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μιλάνε για τα Ίμια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ένταση σε «παραποίηση» δηλώσεων και σε «τίτλους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων»
Μακάριος Λαζαρίδης 7