Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η νέα αντιπρόταση Τσίπρα – Πιθανόν από αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός – Συνεδριάζει το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο

Η νέα αντιπρόταση Τσίπρα – Πιθανόν από αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός – Συνεδριάζει το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο

– Επιδιώκουμε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό – Έφυγαν για Βρυξέλλες Παππάς και Τσακαλώτος
– Ο Αλ. Φλαμπουράρης αποκάλυψε το νέο σχέδιο που θα προτείνει ο Αλ.Τσίπρας στον Γιούνκερ και στη Σύνοδο Κορυφής – Διαβάστε όλους τους νέους φόρους
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα άφησε ο υπουργός Επικρατείας
– Συνεδριάζει αύριο το πρωί στο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο
– Επίθεση Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε: Δεν άφησε να ακουστούν οι ελληνικές προτάσεις στο Eurogroup
– Γιούνκερ: Ζήτησα από τον Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους – Δεν ενθουσιάστηκε
 

Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα στο Μαξίμου, σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των προειδοποιήσεων ευρωπαίων αξιωματούχων για σοβαρό ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

«Το επιδιώκουμε», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, στο ερώτημα εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου.
 Επίσης, πριν από λίγο αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
 
Στο Μαξίμου παρέμεινε λίγη ώρα παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έφτασε λίγα λεπτά πριν από τις 15:00.
 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχεαπό νωρίς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τα κυβερνητικά στελέχη στο Μ. Μαξίμου, βρίσκεται η τακτική της κυβέρνησης ενόψει του eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Αυριο το πρωί, στις 11:00,  θα υπάρξει συνεδρίαση του κυβερνητικού κυμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκονται Τσακαλώτος και Παππάς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί από αύριο, μετά τη συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες.

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, μάλιστα, ματαιώθηκε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, που ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποκάλυψε το πλαίσιο τον νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένουν να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, καθώς όπως είπε σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε μία… take it or leave it τακτική, τότε θα πρέπει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να επιστρέψει αμέσως πίσω και να δώσει στιον ελληνικό λαό την απόφαση.

Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί… εκλογές, τόνισε πως αυτή η απάντηση από τον λαό θα πρέπει να δοθεί μέσω δημοψηφίσματος και όχι μέσω εκλογών.
Ο κ. Φλαμπουράτης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. “Έχουμε πρόταση για το δημοσιονομικό κενό, για την διευθέτηση του χρέους και για χαλάρωση του προγράμματος ώστε να κινηθεί η οικονομία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως τα βασικά τρόφιμα θα έχουν συντελεστή 6,5 % και τα υπόλοιπα 23%.
Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα, παρά τις πιέσεις των πιστωτών, ανώ προανήγγειλε ότι “ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% από τον Σεπτέμβριο”, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό μέχρι να πάρει ανάσα η οικονομία της Ελλάδας.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως θα είναι στο 13%.

Τελεσίγραφο Τουσκ

Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες”, επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ, ο αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, μετά το “ναυάγιο” στο Eurogroup. 

“Οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν πουθενά και το χθεσινό Eurogroup δεν βοήθησε στο αδιέξοδο. Το παιχνίδι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω (σσ. chicken game είναι η ακριβής φράση του Πολωνού πολιτικού) πρέπει να τελειώσει και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, γιατί αυτό δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι”, τόνισε ο κ Τουσκ.

Συμπλήρωσε δε, ότι πρόκειται για πραγματικές επιπτώσεις κυρίως για τον ελληνικό λαό και για αυτό συγκάλεσε την Εκτακτη Συνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. 

Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτό που πιστεύω ότι είναι μια καλή προσφορά ή να προχωρήσει στη χρεοκοπία. 

“Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες”, ολοκλήρωσε ο Τουσκ. 

Επίθεση Βαρουφάκη κατά Σόιμπλε

Σε αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης προχωρά ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στους Irish Times, υποστηρίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επέτρεψε να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε