Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αποκλείει το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αποκλείει το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Κατηγορηματικός ότι “δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα στα δάνεια της Ευρωζώνης” για την Ελλάδα, εμφανίζεται ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας “Ντερ Στάνταρντ”.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, στο παλιό πρόγραμμα υπήρχε παράγραφος ότι οι όροι δανειοδότησης θα χαλαρώσουν εάν η Ελλάδα, παρά την υλοποίηση όλων των μέτρων, δεν πετύχει τους στόχους, και αυτή η συμφωνία, που αφορά μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων κ.α., επανενεργοποιήθηκε, ωστόσο εκείνο που δεν πρόκειται να υπάρξει είναι ένα “κούρεμα” στα δάνεια της Ευρωζώνης.

Ως προς τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν θέλει να κάνει εικασίες, αλλά να αναμένει το αποτέλεσμα, το “πακέτο” της Ελλάδας βασίζεται σε μια ανάλυση των προβλημάτων και τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αλλάξουν με τις εκλογές.

Προσθέτει δε, ότι η ευρεία πλειοψηφία η οποία υπερψήφισε το πρόγραμμα θα μπορούσε να διευρυνθεί, πάντως, ανεξάρτητα από εκλογές, από παλιές ή νέες κυβερνήσεις, το πρόγραμμα προδιαγράφει ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πριν υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων, και αυτός υπήρξε πάντα ο κανόνας και αυτός θα παραμείνει.

Ως προς το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των πρόωρων εκλογών, όπως υπολογίζεται από πλευράς ΔΝΤ, αναφέρει ότι η έκθεση των θεσμών μπορεί να υπάρξει αντί για τις αρχές, στο τέλος του Οκτωβρίου, που γενικά είναι σημαντικός μήνας, γιατί απαιτείται πρώτα η έκθεση και μετά οι προτάσεις της Αθήνας. Για παράδειγμα, στις συντάξεις και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

“Αν όλα πάνε καλά, πρέπει το ΔΝΤ να λάβει μια σημαντική απόφαση, και όλοι θέλουμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα είχε μέσα στο 2014 καλύτερη εξέλιξη από ό, τι πολλοί ανέμεναν, και η κατάσταση της οικονομίας, η οποία ήταν πάνω από τους υπολογισμούς που βασίζονταν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας το 2012, χειροτέρεψε με την εκδήλωση της πολιτικής αστάθειας.

Κατά την άποψή του, οι ειδικοί δεν θα πρέπει να εστιάζουν στο ζήτημα του χρέους, αλλά στην ικανότητα να πληρώνουν χρόνο με τον χρόνο τα τοκοχρεολύσια, και εδώ υπάρχουν χρόνοι διάρκειας των δανείων στα 32,5 έτη, περίοδοι χάριτος κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πληρωμές, και κατόπιν χαμηλά επιτόκια μόλις λίγο παραπάνω από το 1%, όσο δηλαδή πληρώνουν η Γερμανία και η Ολλανδία, και η γενική αρχή είναι ότι προσφέρεται χρήμα κάτω από ευνοϊκούς όρους και σε αντάλλαγμα πρέπει να τεθεί σε τάξη η οικονομία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε