Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητάει από την Άγκυρα ο Μάας – Τι είπε με Μητσοτάκη – Δένδια

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητάει από την Άγκυρα ο Μάας – Τι είπε με Μητσοτάκη – Δένδια

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την ελληνική θέση πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δίχως να προηγηθούν απτά βήματα αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Άγκυρας ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα ο Χάικο Μάας.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία προκαλεί ανησυχίες και προβληματισμό. Παραδέχθηκε δε ότι το ταξίδι του στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το απόγευμα έχει πράγματι στόχο να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

“Έχω δύο μηνύματα στις αποσκευές μου. Ότι η Γερμανία και όλη ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Το δεύτερο είναι ότι περιμένουμε ένα δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος δεν σχολίασε, ωστόσο, δημοσίως τη δεύτερη προϋπόθεση που βάζει η Ελλάδα για διάλογο και είναι η συζήτηση μόνο για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ.

 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά και πρόσθεσε ότι αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες νέες προκλήσεις από την Άγκυρα, οι οποίες υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη κι επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με αφορμή το άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη της εβδομάδας, καταλήγοντας με την επισήμανση πως δεν υπάρχει διάλογος υπό το καθεστώς των απειλών.

 

Νωρίτερα, ο κ. Μάας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό τονίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Αναγνωρίστηκε δε από την ελληνική πλευρά ότι η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προδρεύουσας στην ΕΕ συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις