Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα Θάνου και Νάκου για «πάγωμα» της έκπτωσής τους

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα Θάνου και Νάκου για «πάγωμα» της έκπτωσής τους

Το «όχι» στη Θάνου είπε ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος.
Θάνου και Νάκου είχαν καταθέσει αίτηση για να παγώσει η έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης και από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

«Όχι» είπε ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μιχάλης Πικραμένος, στο αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει η Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως, προκειμένου να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.

Το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε από τον κ.Πικραμένο ενώ η πρώην πρόεδρος και η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Ταυτόχρονα, έχουν υποβάλει αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσης τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτησή ακύρωσής αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι κυρίες Θάνου και Νάκου στρέφονται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από τις θέσεις τους, υποστηρίζοντας πως η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο της κυβέρνησης 4623/2019 κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες εμφανίζει σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της εθνικής νομοθεσίας.

Τον Ιωάννη Λιανό προτείνει η κυβέρνηση για διάδοχο της Θάνου

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήραν τις αποφάσεις τους για την θέση του προέδρου -και όχι μόνο- στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Προτείνει για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα εξής πρόσωπα: για τη θέση του Προέδρου, τον Καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανό, για τη θέση της Αντιπροέδρου, την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την Ειδική Νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία – Ιωάννα Ράντου.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση Θάνου

Την αντίθεσή του στην αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου και των υπολοίπων μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τα νέα μέλη που θα στελεχώσουν την Επιτροπή, με υποψήφιο Πρόεδρο τον 44χρονο καθηγητή Ιωάννη Λιανό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νέο θεσμικό ατόπημα» και την καλεί να μην προχωρήσει σε αυτή της την επιλογή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις