Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αποστάσεις και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο plan B Καμμένου για το Σκοπιανό

Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Φωτογραφία Reuters

– Απορρίπτει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την εναλλακτική πρόταση του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό
– Η θέση μας είναι σαφής: υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ
– Άφησε αιχμές για τον Έλληνα υπουγό Άμυνας λέγοντας πως «δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών»

Η κίνηση του Πάνου Καμμένου να ανακοινώσει από τις ΗΠΑ την πρότασή του για ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στην Αθήνα. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη διαφωνία του με το Plan B του Έλληνα υπουργού Άμυνας και τόνισε πως η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αποκλειστική του δήλωση στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάση Τσίτσα τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα… plan B παρά μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έγινε δεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου για το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός δημοσιοποίησε λεπτομέρειες προσωπικών διπλωματικών συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο Πάνος Καμμένος «έριξε» στο τραπέζι ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό. Αυτό θα ήταν πως σε περίπτωση εμπλοκής της Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να υπάρξει μια αμυντική συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία) που εξασφαλίζει την ασφάλεια.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ που ρωτήθηκε από τον ΑΝΤ1, απάντησε: «Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών, αλλά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό είναι σαφής: χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αποδοχή της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις