Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Απόστολος Τζιτζικώστας για την κράτησή του στην Σμύρνη: «Ο πρωθυπουργός πραγματικά δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε»

Απόστολος Τζιτζικώστας για την κράτησή του στην Σμύρνη: «Ο πρωθυπουργός πραγματικά δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε»

Για την περιπέτεια την οποία έζησε στην Σμύρνη το Σαββατοκύριακο με την κράτησή του επί της ουσίας από τις τουρκικές αρχές και την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία για πάνω από έξι ώρες μίλησε στο newsit.gr ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό και την αντίδραση των τουρκικών αρχών, αποκάλυψε τι του είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επικοινώνησε μαζί του να τον ενημερώσει και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κράτησή του εκτός Τουρκίας ήταν κεντρική εντολή από το Βαθύ Κράτος, το οποίο όπως είπε οδηγεί την γειτονική χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

«Ήταν μια κράτηση περίπου 7 ωρών κατά την οποία δεν μου επετράπη η είσοδος στην Τουρκία. Έφτασα στις 10 το πρωί και μετά την υποδοχή που επιφύλαξαν οι Τουρκικές αρχές, να σημειωθεί ότι επισκεπτόμουν την Σμύρνη με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα, όταν δώσαμε τα διαβατήρια για έλεγχο μου ανακοινώθηκε η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών και του πρέσβεις μας και μετά από 7 ώρες με ενημέρωσαν ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε άρει την απαγόρευση εισόδου μου και τους είπα ότι η απόφασή μου είναι ειλλημμένη να αποχωρήσω από την Τουρκία», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε

Ερωτηθείς για την αντίδραση του πρωθυπουργού όταν του τηλεφώνησε για να του περιγράψει την κατάσταση ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «Ο πρωθυπουργός πραγματικά δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε. Είναι προφανές ότι ήταν μια ακραία πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας και όχι μόνο απέναντι σε έναν Έλληνα πολιτικό αλλά σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. εδώ, κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν το υπολόγισε σωστά. Επέλεξε να κάνει μια προκλητική ενέργεια σε λάθος στιγμή, στον λάθος άνθρωπο και για λάθος λόγο».

Το θέμα είπε ο κ. Τζιτζικώστας πρέπει να μας προβληματίσει έντονα και το γεγονός ότι έχει επιλέξει η Τουρκία να διολισθαίνει διαρκώς στα άκρα που είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και να αντιληφθεί η ΕΕ ότι το θέμα όπως τους λέμε δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό. 

«Θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσει ότι το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας κυριαρχεί με αποτέλεσμα αυτές οι προκλητικές ενέργειες να αυξάνονται διαρκώς», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Τούρκοι με περίμεναν

Τόνισε ότι ήξεραν οι Τούρκοι την διοργάνωση εδώ και έναν χρόνο και γνώριζαν εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα προεδρεύσω εγώ στην συνέλευση αυτή. 

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις αντιδράσεις των δημάρχων Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης και μάλιστα είπε ότι επικοινώνησαν πολλές φορές μαζί του για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους. 

«Είναι προφανές», είπε ακόμα,«ότι η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο των συνεχών προκλήσεων. Η προχθεσινή ήταν διπλωματική αλλά μπορεί να υπάρξουν και στο πεδίο, κάποιο ατύχημα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ήταν κεντρική εντολή – Έγιναν όλα μπροστά στα μάτια μου 

«Το ότι ήταν κεντρική εντολή το κατάλαβα γιατί έγιναν όλα μπροστά στα μάτια μου. Όταν είδα ότι έλεγξαν το διαβατήριό μου στο κομπιούτερ φάνηκε ότι υπήρχε κάποιο σήμα. Δεν το πίστεψαν ούτε οι ίδιοι ότι θα μπορούσε ένας αξιωματούχος να μπλοκαριστεί η είσοδός του στην Τουρκία και από την αντίδρασή τους και τα τηλέφωνα που έκαναν στα υπουργεία τους Εξωτερικών και Εσωτερικών για να πληροφορηθούν το τι σημαίνει αυτό που βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή τους κατάλαβα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν και ότι οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν καθαρή εντολή να μου απαγορεύσουν την είσοδο στην χώρα τους. Η απαγόρευση ήρθη μετά από 7 ώρες και μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις και της ελληνικής πλευράς και της ευρωπαϊκής».

Εγώ από την πρωτη στιγμή είχα αποφασίσει ότι θα φύγω από την Τουρκία. Όταν είμαατε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας αλλά όλους τους Έλληνες. Για μένα η αξιοπ΄ρπεεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα έφευγα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

Δείτε όλη την συνέντευξη 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις