Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Τέλος καλό, όλα καλά» – Η επεισοδιακή επιστροφή από την Τουρκία και οι διεθνείς αντιδράσεις στην πρόκληση

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Τέλος καλό, όλα καλά» – Η επεισοδιακή επιστροφή από την Τουρκία και οι διεθνείς αντιδράσεις στην πρόκληση

Μετά την νέα πρόκληση, με τους Τούρκους να μην επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα τους, στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής, με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter, ενημέρωσε ότι… τέλος καλό, όλα καλά.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό, ότι το θέμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, φτάνει πλέον μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επείγουσα ερώτηση από την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.

«Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Για «απαράδεκτη» κατάσταση κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο κύριος Κορντέιρο.

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

Ο Ιμάμογλου «αδειάζει» τις τουρκικές Αρχές: «Θα ενημερώσω την κοινή γνώμη»

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, γα την προκλητική απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κύριος Ιμάμουγλου μιλώντας στο Open τόνισε πως «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα το αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

 

Οργή του ΥΠΕΞ

Να δώσουν άμεσα εξηγήσεις οι τουρκικές αρχές κάλεσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωσε ανέφερε:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών”.

Η δικαιολογίες της Τουρκίας για «τεχνικό πρόβλημα»

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό μεν αλλά… όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο Απόστολος Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω “τεχνικού προβλήματος”, καθώς υπήρξε ομοιότητα του ονόματος του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα!

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι -αφού επιλυθεί το πρόβλημα- θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη, ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε και είπε ότι έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις