Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών 2023 – Ο θρίαμβος Μητσοτάκη, η κατάρρευση Τσίπρα και το σοκ της επιστροφής της ακροδεξιάς

Αποτελέσματα εκλογών 2023 – Ο θρίαμβος Μητσοτάκη, η κατάρρευση Τσίπρα και το σοκ της επιστροφής της ακροδεξιάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι οι θριαμβευτές των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα η ήττα ήταν ακόμα πιο μεγάλη σε σχέση με εκείνη στις 21 Μαΐου, ανοίγοντας άμεσα τις διαδικασίες για την ηγεσία. Χωρίς καμία αμφιβολία, όμως, η έκπληξη της κάλπης ακούει στο όνομα «Σπαρτιάτες».

Στα χνάρια της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέλαβε μία τεράστια νίκη και στις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα της νέας αναμέτρησης «μεταφράζεται» αυτή τη φορά σε αυτοδυναμία 158 εδρών και σε τέσσερα επιπλέον χρόνια διακυβέρνησης για το κόμμα, που το επόμενο έτος θα γιορτάσει μισό αιώνα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε στις κάλπες μοναδικό επίτευγμα, κατακτώντας τη μεγαλύτερη διαφορά που είχε ποτέ ο νικητής των εκλογών από τη δεύτερη σε κατάταξη πολιτική δύναμη.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει καμία έπαρση και αλαζονεία που θα μπορούσε να γεννήσει η συντριπτική επικράτηση.

«Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, αλλά από αύριο σηκώνουμε ξανά τα μανίκια», διαμήνυσε.

 

Ως γνωστόν, σε λίγες ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας (26.06.2023), θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νικητής των εκλογών θα μεταβεί στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την άλλη όχθη, μεγάλος ηττημένος και στις δεύτερες εκλογές είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες τα ποσοστά του κόμματός του να συρρικνώνονται για άλλη μία φορά και από το 31,5% που έλαβε το 2019 να κατακρημνίζονται στο 17,83%.

Στις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για μία «σοβαρή εκλογική ήττα» και έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ήταν η πιο δύσκολη αλλά και πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ», ανοίγοντας, την ίδια στιγμή τον δρόμο στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Στον αντίποδα, δυναμική είσοδο στη νέα Βουλή πραγματοποίησαν οι «Σπαρτιάτες» του Βασίλειου Στίγκα, ο οποίος είναι στο προσκήνιο και του Ηλία Κασιδιάρη που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος, στις πρώτες του δηλώσεις ευχαρίστησε δημόσια τον φυλακισμένο χρυσαυγίτη, τον οποίο χαρακτήρισε «καύσιμο που μας έδωσε ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο δε καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης, με μανιφέστο μέσα από τη φυλακή, διεμήνυσε πως θα  «επιστρέψει» και μάλιστα ενισχυμένος!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις