Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι βουλευτές της ΝΔ

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι βουλευτές της ΝΔ
Φωτογραφία Intime

Άλλοι είναι κερδισμένοι και άλλοι χαμένοι από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, όπως φαίνεται από το σημερινό (25.6.2023) αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με των καλπών του Μαΐου.

Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 40,45% και καταλαμβάνει 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο χάνονται έδρες στις περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι υποψήφιοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο δεν επανεκλέγονται σήμερα.

Οι βουλευτές που χάνει η ΝΔ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Από 2 έδρες χάνει η ΝΔ στον Νότιο (9 από 11) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (7 από 9) και στην Ανατολική Αττική (5 από 7). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής:

  • ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
  • ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
  • καθώς και η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική.

Από 1 βουλευτή λιγότερο (8 από 9) εκλέγει σε Α’ Θεσσαλονίκης (εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος, αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β’ Θεσσαλονίκης (3 από 4 – εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης), στην Α’ Αθηνών (6 από 7 – εκτός η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (4 από 5 εκτός η Μαρία Συρεγγέλα).

Οι κερδισμένοι

Αντίθετα, η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες στις Σέρρες (4 από 2 – εκλέγονται οι Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης), στα Ιωάννινα (3 από 1 – εκλέγονται οι Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά, Γιώργος Αμυράς), καθώς και σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα (3 από 1) με συνέπεια να εκλέγονται οι Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, καθώς και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς αντίστοιχα.

Δύο επιπλέον βουλευτές εκλέγει η ΝΔ και στην Ημαθία (4 από 2) με ευνοημένους τους Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη καθώς και σε Καρδίτσα (4 από 2 – εκλέγονται οι Ασημινα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς) και Μεσσηνία (4 από 2 – εκλέγονται οι Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς).

Τέσσερις βουλευτές από τρεις σε σχέση με τον Μάιο εκλέγονται στη Β’ Πειραιώς με την επιπλέον έδρα να κερδίζει ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα (Νικόλαος – Βασίλειος Υψηλάντης), στην Καβάλα (Αγγελική Δεληκάρη), στις Κυκλάδες (Μιχάλης Καφούρος),

Τέλος, τρεις βουλευτές από δύο εκλέγει στη Δυτική Αττική (Ευάγγελος Λιάκος), στον Έβρο (Σταύρος Κελέτσης), και στα Χανιά (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το κόμμα διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου αναφορικά με τους υποψηφίους που εκλέγονται στη νέα Βουλή.

Για να δείτε ποιοι βουλευτές εκλέγονται, πατήστε στο πεδίο δίπλα στην ένδειξη «Εκλέγονται». Οι βουλευτές που εμφανίζονται με έντονα γράμματα είναι αυτοί που εκλέγονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις