Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Αποθήκη” μεταναστών η Ελλάδα – Η Κομισιόν θέλει επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου

“Αποθήκη” μεταναστών η Ελλάδα – Η Κομισιόν θέλει επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου

Σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα από τον προσεχή Μάρτιο προτείνει η Κομισιόν. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πως οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα έχουν δικαίωμα να “επιστρέφουν” στη χώρα μας μετανάστες που απελαύνουν, αφού η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής!

Μέχρι τώρα, η Ελλάδα εξαιρούνταν από τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν στα ευρωπαϊκά εδάφη από τα μέσα του Μαρτίου του 2017 θα μπορούν, αν το θελήσει η χώρα όπου θα βρίσκονται, να τους επιστρέφει στην Ελλάδα, που θα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής.

Η εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου και στην Ελλάδα δεν θα ισχύσει για όσους μετανάστες έχουν ήδη περάσει από την Ελλάδα σε κάποιο άλλο κράτος μέρος αλλά μόνο για όσους περάσουν στην Ευρώπη από τα μέσα του Μαρτίου και μετά.

Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη Συνθήκη από το 2011, όταν το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει τη χώρα μας ακατάλληλη να δεχτεί μετανάστες εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσαν.

Το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών που γίνεται αύριο Παρασκευή (09.12.2016) και στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σε επίπεδο αρχηγών των κρατών μελών

Πλέον όμως, η Ελλάδα, κρίθηκε κατάλληλη να συμμετάσχει στις εφαρμογές της Συνθήκης του Δουβλίνου γιατί:

1. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ότι έχει βελτιώσει δραματικά τις συνθήκες από το 2011, όταν είχε εξαιρεθεί από την συνθήκη του Δουβλίνου και πλέον καταγράφει όλους όσους εισέρχονται στα ελληνικά σύνορα, η διαδικασία παροχής ασύλου λειτουργεί ενώ έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

2. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως θα ενισχύσει την διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς τα κράτη μέλη θα δεχτούν πιο εύκολα πρόσφυγες από την Ελλάδα αν γνωρίζουν ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα τους θα μπορούν να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα

3. Ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου με έναν μηχανισμό που θα είναι ισότιμος έτσι ώστε κανένα κράτος μέλος να μην παίρνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί. Αυτή την στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση χωρίς όμως να είναι γνωστό πότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

4. Ξεκινάει η διαδικασία για την επιστροφή στην πλήρη λειτουργία της Συνθήκης του Σένγκεν και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών.

Σημειώνεται πως για να επιστρέψουν οι μετανάστες που πέρασαν παράνομα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την άδειά της, αφού θα κληθεί να αποδείξει πως όσοι επιστρέφουν θα έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και ότι η διαδικασία υποβολής ασύλου θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις επιστροφές αυτές αν οι παραπάνω συνθήκες δεν ικανοποιούνται.

Αβραμόπουλος: Επιστροφή υπό προϋποθέσεις

«Μόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τις 15 Μαρτίου του 2017 δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από τον Μάρτιο του 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος.

«Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη-μέλη πριν τις 15 Μαρτίου δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει αναδρομική ισχύ και ακόμα κι αν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις. «Θα αφορά στην πραγματικότητα μόνο σε ένα μικρό αριθμό ατόμων γιατί οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις», είπε.

Επιπλέον, o επίτροπος Μετανάστευσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής κάτι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ως εκ τούτου εκτίμησε ότι τώρα και πολύ πριν τις 15 Μαρτίου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί να φεύγει παράτυπα.

Η σύσταση είναι θετική για την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος ασύλου, μάλιστα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και με τη βοήθεια της Επιτροπής, έκρινε ο Έλληνας επίτροπος.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε τον τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την καταγραφή μεταναστών, καθώς πλέον το ποσοστό λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει φτάσει στο 100%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε