Τρίτη, 5 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αριστοτελία Πελώνη: Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Κορονοϊός - Νίκος Τζανάκης: Περιμένουμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα - Να ξαναγυρίσει η μουσική στα μαγαζιά
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Εντός της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μετά τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη (30.12.2021), στα οποία περιορίζονται τα ωράρια, απαγορεύεται η μουσική και δεν επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.

«Μόνο στο χώρο της εστίασης είναι 6 με 7 δις τα μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα. Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 17 Ιανουαρίου στις 6 π.μ.. Γίνεται συνεχώς επαναξιολόγηση της κατάστασης», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία θα «απαλύνουν» τα λουκέτα στην διασκέδαση.

Η κ. Πελώνη, σχολιάζοντας την έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως σήμερα θα ξεπεράσουν τα 30.000 κρούσματα, τόνισε ότι «μόλις το 9% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορούν συμπολίτες μας που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανησυχία και εγρήγορση, αλλά και λήψη μέτρων για τη μετάλλαξη Όμικρον».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η έξαρση των κρουσμάτων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, κάθε χώρα επιλέγει τα μέτρα ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας και ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «από νωρίς είχαμε ανακοινώσει τα τεστ στα σύνορα σε όσους έρχονταν στη χώρα, δεν είχαμε ακόμα τότε έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον, ήταν προληπτικό μέτρο. Δεν είναι εύκολες αποφάσεις καθώς μαζί με την προστασία της υγείας, πρέπει να συνεχιστεί η ζωή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι η ασπίδα που θωρακίζει και εμάς και τους άλλους και βοηθάει στη μείωση της διασποράς, ενώ προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Άρα εμβολιαστική κάλυψη, τρίτη δόση, περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση, ειδικά αυτές τις μέρες που πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, που με βάση τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να εφαρμόζεται σε ποσοστό έως 50% και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε πως θα το εξειδικεύει ο εργοδότης.

Μιλώντας ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι θα εξαντληθούν όλοι οι παράγοντες και η όποια απόφαση πρέπει να είναι δίκαιη και αναλογική, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη προχωράει και 180.000 άτομα άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

Επισήμανε πως αλλάζουν τα πρωτόκολλα και σε σχέση με τις καραντίνες με αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού, ενώ στη χώρα μας, το σύστημα Υγείας πιέστηκε αλλά αντέχει και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η Όμικρον έχει έκρηξη μεταδοτικότητας, αλλά ήπιο προφίλ.

Δήλωσε ότι 83 εκατομμύρια self test έχουν διατεθεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαιούχοι έχουν παραλάβει τα δύο self test και τόνισε ότι «πρέπει να προσέξουμε τον περίγυρό μας ειδικά αυτές τις μέρες».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις