Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη αποφάσισε η Βουλή

Άρση ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη αποφάσισε η Βουλή

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 180 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε σύνολο 271 ψηφισάντων βουλευτών.

Η αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του βουλευτή μεταβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου, για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του, εκ μέρους του Κλέωνα Γρηγοριάδη. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια, την άρση της ασυλίας του βουλευτή, την οποία ζήτησε και ο ίδιος ώστε, όπως είπε, να λογοδοτήσει στον φυσικό του δικαστή.

Σε παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό» και ταυτόχρονα είπε πως «είναι μια καλή μέρα για να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο Κοινοβουλευτισμός».

 Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Γρηγοριάδης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί «πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές πόσο βρώμικη, ανήθικη και απάνθρωπη είναι η δουλειά που κάνουν, από το ξέσπασμα του πολέμου με το πετρέλαιο του κ. Πούτιν, που αρκεί να την περιγράψεις δημόσια για να σου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση […] Όμως, δυστυχώς για τους Έλληνες εφοπλιστές, δεν τους συκοφαντήσαμε. Τους αποκαλύψαμε στον ελληνικό λαό, όπως είχαμε χρέος να κάνουμε κι αν δεν τους αρέσουν οι αποκαλύψεις μας, θα πρέπει να βρουν έναν άλλον τρόπο -εντιμότερο και πιο ηθικό- για να κάνουν τη δουλειά τους. Ποια ήταν η αποκάλυψη του ΜέΡΑ25 που τόσο ενόχλησε τους Έλληνες εφοπλιστές; Ότι ενώ πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου μετέφεραν και διακινούσαν παγκοσμίως με τα καράβια τους, μόλις το 20% του πετρελαίου του κ. Πούτιν, ένα μόλις μήνα μετά βρέθηκαν να μεταφέρουν το 50%», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Σε παρέμβασή της και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, Χαράλαμπο Αθανασίου ότι όταν εξεταζόταν η υπόθεση της άρσης ασυλίας του κ. Γρηγοριάδη, δεν προήδρευσε απλώς αλλά έβγαλε και απόφαση. Είπε επίσης ότι το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένα τον κ. Αθανασίου, αλλά σύσσωμη στην συμπολίτευση καθώς, όπως υποστήριξε, κόπτεται σε αυτή τη διαδικασία, να δώσει τα διαπιστευτήριά της στον κ. Αλαφούζο.

Τόσο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στις αναφορές του περί «μαύρης μέρας για τον Κοινοβουλευτισμό» όσο και στις αιχμές των δύο βουλευτών, απάντησε «για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις», όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, προεδρεύων της διαδικασίας στην Ολομέλεια και πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Αθανασίου λέγοντας πως ο Κανονισμός δεν επιτρέπει στην Επιτροπή να εξετάζει τη βασιμότητα, νομική και ουσιαστική της κατηγορίας, παρά μόνο στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει λόγος ενώ ο πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή για την κατηγορία και δεν βάζει προσωπικές του απόψεις. Αυτό, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, μπορούν να το βεβαιώσουν όλα τα μέλη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή και απευθυνόμενοι στην πτέρυγα του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Δεν σας αρέσουν αυτά που θα πω, αλλά θα τα πω. Είναι άλλο η συκοφαντική δυσφήμιση με βάση το άρθρο 61 ότι ο βουλευτής έχει δικαίωμα γνώμης και ψήφου στη Βουλή. Εξαιρείται η συκοφαντική δυσφήμιση η οποία δεν αλλοιώνεται. Όσον αφορά την εξύβριση για την λέξη “καθάρματα” εμπίπτει στο άρθρο 62 παρ 3 και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εκεί. Αν είχατε την καλοσύνη να διαβάσετε το πρακτικό της Επιτροπής θα δείτε ότι κάνω τον διαχωρισμό στο 61 και στο 62».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις