Πολιτική

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η κρίση ξεπεράστηκε, είμαι ευθυγραμμισμένος με την εθνική γραμμή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε την δυσαρέσκειας της Αθήνας και της Λευκωσίας. Σε αυτή την «παρεξήγηση» και στο πώς είναι οι σχέσεις του με την Αθήνα και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας την Παρασκευή στον ΑΝΤ1. 

«Η κρίση ξεπεράστηκε, το αίμα νερό δεν γίνεται και είμαι ευθυγραμμισμένος πλήρως σ’ όλα τα εθνικά μας θέματα με το εθνικό μας κέντρο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ απέδωσε την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού σε μια «παρεξήγηση».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην ομογένεια. «Εξέφρασα τη λύπη μου που στεναχώρησα τους αδελφούς μας του Κυπρίους και όλους τους Έλληνες, αλλά ασφαλώς δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος διότι και δεν το πιστεύω και δεν είναι στις αρμοδιότητες μου» είπε μεταξύ άλλων. 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής:

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε στον ΑΝΤ1 μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη. 

Ερώτηση: Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τις εξηγήσεις σας;

Απάντηση: Noμίζω ότι αυτή συνάντηση αυτή τα λέει όλα. Η κρίση φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έχει ξεπεραστεί όπως καταλαβαίνετε το αίμα νερό δεν γίνεται και τα όποια λάθη όταν αναγνωρίζονται νομίζω  ότι λειτουργούν προς την σωστή κατεύθυνση.

Click4more: Νίκος Αναστασιάδης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη – «Το θέμα έληξε»

Ερώτηση: Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην ομογένεια από την παρουσία σας στα εγκαίνια. Ποιο είναι το μήνυμα σας;

Απάντηση: Το ανακοινωθέν μου είναι εύγλωττο. Κάθισα και το έγραψα προσωπικά και νομίζω ότι είναι πολύ εμφανές το προσωπικό ύφος του ανακοινωθέντος. Εξέφρασα τη λύπη μου που στεναχώρησα τους αδελφούς μας του Κυπρίους και όλους τους Έλληνες, αλλά ασφαλώς δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος διότι και δεν το πιστεύω και δεν είναι στις αρμοδιότητες μου. Επομένως είμαι ευθυγραμμισμένος πλήρως σ’ όλα τα εθνικά μας θέματα με το εθνικό μας κέντρο όπως  πάντοτε, όπως όλοι οι προκάτοχοι μου  και είμαι έτοιμος για να συνδράμω στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Με ξάφνιασε η έκταση την οποία  πήρε  γι’ αυτό και εξέδωσα την ανακοίνωση και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι επίσης ευτυχής αύριο (σήμερα) θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και έτσι θα κλείσει ένας κύκλος που δεν θα έπρεπε να ανοίξει αυτής της παρεξήγησης.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι υπήρξαν σκοπιμότητες πίσω από αυτές  τις αντιδράσεις;

Απάντηση: Δεν μπορώ να τάζω νεφρούς και καρδιές, όπως λέει το Ευαγγέλιο, δεν μπορώ να μπω στην καρδιά και στην σκέψη κανενός το γιατί έγινε, εγώ μένω στους καλοπροαίρετους ανθρώπους που στεναχώρησα και ζήτησα την κατανόηση τους και σε αυτούς απευθύνθηκα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
16
Η Καρυστιανού μετά τα «καρφιά» Μαρινάκη καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αιχμές για τα Τέμπη
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Ελπίδα για την Δημοκρατία» για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, με το κόμμα να συνδέει την υπόθεση με το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη «που τόσο κατάφωρα στερούμαστε»
Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τις συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια: «Δεν φτάνει το Μαξίμου να σηκώνει τηλέφωνα στις 3 το πρωί»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά καθαρές απαντήσεις για το έργο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μιλήσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό
Γεραπετρίτης και Ανδρουλάκης
Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συλληφθούν οι δράστες»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέκλεισε νέο κύμα τρομοκρατίας, μίλησε για «νοσταλγούς μιας παλιάς κατάστασης» και έστειλε μήνυμα ότι «η Δημοκρατία απαιτεί δικογραφία και πλήρεις αποδείξεις»
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
43
Το δείπνο Σαμαρά με εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές, η ενόχληση στο Μαξίμου και η εξίσωση των αναποφάσιστων
Η συνάντηση με τους Αθανασίου, Λεονταρίδη και Καρασμάνη, το λακωνικό σχόλιο Μαρινάκη και οι μετρήσεις που δείχνουν γιατί το ενδεχόμενο κόμμα του πρώην πρωθυπουργό δεν περνά απαρατήρητο
Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης και Θεόφιλος Λεονταρίδης 39