Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αχτσιόγλου για συντάξεις: Το ΔΝΤ έχει τελειώσει για την Ελλάδα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το ακούμε

Αχτσιόγλου για συντάξεις: Το ΔΝΤ έχει τελειώσει για την Ελλάδα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το ακούμε

Καμία υποχρέωση δεν έχει η κυβέρνηση να ακολουθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την περικοπή των συντάξεων. Παράλληλα τόνισε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Βουλή η το νομοσχέδιο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτό απασχολουμένων και αγροτών.

Μιλώντας στον ρ/σ «Palmos 104,2» της Καρδίτσας, η κ. Αχατσιόγλου τόνισε πως η χώρα, μετά την 21η Αυγούστου, δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εκτός μνημονίων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να εφαρμόζουμε πολιτικές ή να συμφωνούμε πολιτικές με τους δανειστές μας, προκειμένου να λαμβάνουμε τη δανειοδοτική δόση. Άρα, ο μηχανισμός αυτός επιβολής στην πραγματικότητα πολιτικών και εξάρτησης από τη συμφωνία των θεσμών για την υλοποίηση των πολιτικών, προκειμένου να λάβουμε τις δόσεις, έχει οριστικά τελειώσει για τη χώρα» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

“Μείωση 33,3% στις εισφορές”

Σχετικά με την ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ανέφερε πως θα μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα.

“Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων ήταν από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας”

«Έως σήμερα, έχουμε ήδη κηρύξει γενικώς υποχρεωτικές οκτώ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 190.000 εργαζόμενους» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η βασική προτεραιότητα του κόσμου της εργασίας αυτήν τη στιγμή είναι να αυξηθεί ο μισθός του» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και υπενθύμισε ότι η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού, το 2012, κατά 22% και κατά 32% για τους νέους και η αναστολή της λειτουργίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα ήταν παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη δραστική μείωση των μισθών.

«Η σημερινή κυβέρνηση»- σημείωσε -«ακριβώς, για να απαντήσει σε αυτά τα δύο κορυφαία ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, αφενός μεν επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αφετέρου δε προχωρά τάχιστα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις