Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες

«Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αύξησε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τροφοδοτώντας το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην τοποθέτησή της στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε πιο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική. Κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες από ανεπίσημα όργανα, τα οποία δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες» τόνισε η υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι το διακύβευμα σήμερα στην Ευρώπη είναι υπαρξιακού χαρκτήρα και «ο μόνος δρόμος για να διασωθεί και να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μέσα από μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την υλοποίηση των αρχών που έχουν τεθεί από τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αλλά και από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την καταπολέμηση της φτώχειας, σημείωσε ότι η οικονομική στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είναι το «κλειδί» στη συζήτηση.

«Εάν πραγματικά θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, χρειαζόμαστε τους απαραίτητους πόρους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι διακηρυγμένες αρχές μας θα μετατραπούν σε απτά αποτελέσματα», επισήμανε η υπουργός Εργασίας.

“Τον μήνα που αυξήσαμε τον κατώτατο μισό αυξήθηκαν κατά 28.000 οι θέσεις εργασίας”

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου υπουργών Εργασίας για την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο κατά 11%, «την πρώτη αύξηση, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Όπως υποστήριξε, διαψεύστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση ή ότι θα οδηγούσε σε απολύσεις, καθώς τον μήνα της αύξησης συνεχίστηκε απρόσκοπτα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά περίπου 28.000.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 28
Το «μανιφέστο» Τσίπρα για την «κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής» και την προοδευτική συμπαράταξη
Το προγραμματικό κείμενο επικεντρώνεται στην ανάγκη για τη συμπαράταξη των τριών βασικών ρευμάτων της σύγχρονης αριστεράς: της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας
Αλέξης Τσίπρας 94
Νίκος Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα
«Η προστασία και ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κατανομή των καρπών της ανάπτυξης, αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες της ΝΔ»
Ο Νίκος Δένδιας