Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Αχτσιόγλου στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θέλουμε να εκφράσουμε τα τζάκια και τις ελίτ, αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»

Αχτσιόγλου στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θέλουμε να εκφράσουμε τα τζάκια και τις ελίτ, αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος η μία εκ των πέντε υποψηφίων για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Η ίδια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αναφέρθηκε πολλάκις στον Αλέξη Τσίπρα και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, δήλωσε πως πρόκειται για «ψήφο ανοχής, όχι ενθουσιασμού».

Τονίζοντας πως για την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, «η ευθύνη βαραίνει όλους», η Έφη Αχτσιόγλου είπε από το βήμα του Συνεδρίου ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την οικονομική ολιγαρχία, τα κομματικά τζάκια και τις ελίτ. Δεν είμαστε με όλους. Ήμασταν και είμαστε με τους πολλούς».

Κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια τόνισε πως «εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε έγκυρα και ουσιαστικά ότι η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά». Μετά το ότι οι Έλληνες ήθελαν μια άλλη εποχή», συμπλήρωσε. «Και εδώ η ευθύνη μας βαραίνει όλους» υποστήριξε, λέγοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή, επικράτησε σε εμάς μια προβληματική εσωστρέφεια».

Όπως είπε η ίδια, «εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία», με τις εργαζόμενες γυναίκες, με τους νέους, με τους επιστήμονες και με το αίτημά τους για βελτίωση της ζωής τους. «Από αυτήν την απόσταση καθορίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμά» τόνισε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον Πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος».

Θυμήθηκε δε την πρώτη της κομματική ομιλία το 2007 «στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών μου χρόνων», όπως είπε, προανήγγελλε για το Άρθρο 16 ότι είναι «μια μάχη που θα πρέπει σύντομα να την ξαναδώσουμε». Χαρακτήρισε το 2007 ως χρονικό μεταίχμιο που σήμανε το τέλος της εποχής της φαινομενικής ευημερίας, για να προσθέσει πως το 2010 «εγκαινιάσαμε μια συγκλονιστική πορεία», όπου «αυτή η συγκλονιστική διαδρομή θα έχει πάντα την σφραγίδα Τσίπρα», πρόσθεσε.

Πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε πως «εκεί που όλοι βλέπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες» και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην κυβέρνηση».

«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω. Υπήρξαν κενά, αδυναμίες, ολιγωρίες», όπως και υπήρξαν συμβιβασμοί, αλλά υπήρξαν και ήττες», είπε και πρόσθεσε: «αλλά υπήρχε η μία και μεγάλη νίκη η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε.

Εξαπολύοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση, η κυρία Αχτσιόγλου διερωτήθηκε «ποια είναι η εικόνα αυτές τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ;», εκτιμώντας πως «η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο» πρόσθεσε. «Εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί, όχι μόνο για να καταδείξουμε τις ανεπάρκειες αλλά και τις ευθύνες της ΝΔ», αλλά «να πείσουμε ότι η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα». «Επιβιώνετε, αρκεί. Αυτό δεν μας λέει ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να βρεθούμε παντού, να σημάνουμε ένα συναγερμό».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις