Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου με τρεις αποδέκτες

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου με τρεις αποδέκτες

Τριπλό, αυστηρό, μήνυμα προς Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το Κυπριακό. «Αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα», όπως είπε, «στο οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή όμως μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του σεβασμού των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών».

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα Κατοχής. Όσο υπάρχουν τουρκικές εμμονές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της διεμήνυσε ο Πρόεδρος.

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το μήνυμα στην Άγκυρα

Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως οι φιλίες στηρίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου, ο οποίος έκανε εν συνεχεία ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης. «Δεν επιδέχεται αναθεώρηση-επικαιροποίηση, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Τούτων δοθέντων, «όταν και εφόσον η Τουρκία σέβεται τις θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάνης, εδώ είμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Διαφορετικά είναι εκείνη που παίρνει την ευθύνη, αν θα συμβεί το αντίθετο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Μήνυμα στα Σκόπια

Στο δεύτερο θέμα, αυτό των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της, θέλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα εξαρτώνται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος -και «το όνομα μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν αποπνέει αλυτρωτισμό».

Για αυτό και ζήτησε, ο βόρειος γείτονάς μας να επιφέρει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη του και ιδίως στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί λύσει στο όνομα χωρίς αλυτρωτισμό.

Μήνυμα και στα Τίρανα

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας, όπως και την προοπτική της στο ΝΑΤΟ. Αναγκαίος όμως ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε θέματα που έχουν τεθεί εκ νέου από την άλλη πλευρά τις ημέρες αυτές: «Κάνει ένα μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υποστηρίζοντας δήθεν δικαιώματα κάποιων Αλβανών, που ήταν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, συνεργάτες των Ναζί», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέλει κάποιος να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και να υποστηρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα συνεργατών των Ναζί, «δεν νομίζω ότι δείχνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική».

«Όταν υπάρξει μια άλλη θέση, η Ελλάδα είναι εδώ» για να βοηθήσει τη γειτονική χώρα ως προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., κατέληξε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις