Πολιτική

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής – Εξομοιώνονται με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα οι υπάλληλοί της

Με ευρεία συναίνεση και κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Nίκου Βούτση, για τροποποίηση του Β και Α Μέρους του Κανονισμού της Βουλής, όπως και επί των Ειδικών Κανονισμών Λειτουργίας της Βουλής.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν την πλήρωση της κενής θέσης Αντιπροέδρου της Βουλής, την ένταξη των ειδικών κανονισμών στο κυρίως σώμα του Κανονισμού, την προσαρμογή στη γενική νομοθεσία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων. Επίσης ορίστηκε νέο οργανόγραμμα ενω αποφασίστηκε η πλήρης εναρμόνιση του μισθολογίου των υπαλλήλων της Βουλής στα ισχύοντα με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Οι αλλαγές ψηφίσθηκαν με ευρεία πλειοψηφία επί της Αρχής, των άρθρων και του συνόλου τους από την Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θέλοντας να συγκεράσει και να αμβλύνει τις αντιθέσεις ακούγοντας και τις προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προχώρησε σε ορισμένες βελτιώσεις και τροποποιήσεις άρθρων όπως για παράδειγμα τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του νέου Θεματικού Γραμματέα της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης στις παρεμβάσεις του τόνισε πως οι αλλαγές είναι αναγκαίες προκειμένου να σπάσει ένα ισχυρό προνομιακό προεδροκεντρικό καθεστώς που άγγιζε τον αυταρχισμό και να περάσουμε σε ένα πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας. Τόνισε ότι πλέον προχωράμε στην αποκέντρωση των εξουσιών που είχε ο εκάστοτε Πρόεδρος στη Βουλή, ενώ υπεραμύνθηκε και των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι είπε υφίστανται «μπούλινγκ» από τον χώρο της δημόσιας κριτικής σχετικά με δήθεν προνόμια, όπως ειδικά μισθολόγια και υπέρογκα επιδόματα που έχουν.

Ο κ. Νίκος Βούτσης επίσης αντέκρουσε την κριτική που του άσκησε η Δημοκρατικής Συμπαράταξης περί «προσλήψεων ημετέρων», λέγοντας πως αυτά είναι «ανοησίες» και «βλακείες», που δίνουν τροφή στο λαϊκισμό. Υποστήριξε πως επί της προεδρίας του ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ο ίδιος ή και μικρότερος συγκριτικά με την περίοδο προ της αναλήψεως των καθηκόντων του και επιφυλάχθηκε να δώσει αναλυτικά στοιχεία στο μέλλον. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως πριν 15 χρόνια η Βουλή λειτουργούσε με τους μισούς υπαλλήλους και στην συνέχεια έγινε πεδίο πελατειακών σχέσεων, δημιουργούνταν νέες υπηρεσίες και νέα οργανογράμματα με σκοπό τις κομματικές προσλήψεις και το βόλεμα των ημετέρων, συγγενών και φίλων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο γκαράζ της Βουλής είχαν προβλεφθεί 60 οργανικές θέσεις, μέχρι και  γραμματέων, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια και πλέον υπηρετούν μόνον οκτώ στο γκαράζ και οι υπόλοιποι υπάλληλου έχουν διαχυθεί σε άλλες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για ανάγκη μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων, που υπηρετούν στα γραφεία των Κοινοβουλετικών Ομάδων και την καθιέρωση μικρότερου μέτρου ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος. Επίσης, είπε πως θα προωθηθεί η δημιουργία «περιουσιολόγιου» του Κοινοβουλίου, την εποπτεία του οποίου θα έχει η νομική υπηρεσία η οποία και θα αποφασίσει εάν τα ακίνητα που διαθέτει η Βουλή μπορούν να ενταχθούν ή όχι στο νέο Υπερταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, κάτι που προκάλεσε πολλά σχόλια από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
26
Η Καρυστιανού μετά τα «καρφιά» Μαρινάκη καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αιχμές για τα Τέμπη
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Ελπίδα για την Δημοκρατία» για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, με το κόμμα να συνδέει την υπόθεση με το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη «που τόσο κατάφωρα στερούμαστε»
Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τις συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια: «Δεν φτάνει το Μαξίμου να σηκώνει τηλέφωνα στις 3 το πρωί»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά καθαρές απαντήσεις για το έργο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μιλήσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό
Γεραπετρίτης και Ανδρουλάκης