Πολιτική

Αυτοί είναι οι μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα στην προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο

Ξεκινά η προκαταρκτική για τον Παπαγγελόπουλο και η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει και τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση.

Μάλιστα ο κατάλογος τον ατόμων που θα μιλήσουν στην προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο είναι μακρύς και αναμένεται να εμπλουτίζεται συνεχώς. Μάλιστα ένα θέμα που ασφαλώς θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στην υπόθεση Novartis, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Ανάμεσά τους και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ήτοι οι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Κλειδιά» στα οποία οι βουλευτές της ΝΔ βάσισαν, σε μεγάλο βαθμό, την πρόταση συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν ασφαλώς, τα όσα έχουν καταθέσει η αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής.

Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «Documento», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI ,στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον Άρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χάλκινη εθνική ομάδα πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι, θερμά συγχαρητήρια
«Σας ευχαριστούμε!», καταλήγει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για την ιστορική διάκριση της εθνικής πόλο ανδρών να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης 8
Λευκός καπνός στην αυλαία του Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς - Συμβιβασμός στο παρά 1' της ρήξης Χαρίτση και Σακελλαρίδη
Με 16 ψηφοδέλτια κατά, 20 λευκά και όλα τα άλλα υπέρ, πέρασε η απόφαση, που προβλέπει συμφωνία σε προσανατολισμό λαϊκού μετώπου, το οποίο ήταν και το ζητούμενο για την πλευρά Χαρίτση
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της τελευταίας ημέρας του Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς 12
Εκατό μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς «έδειξε» ο απολογισμός του 2025 και ο προγραμματισμός του 2026
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει σε «θετική ατζέντα» και να φέρει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις
Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι αντιπαράθεση αλλά συνεννόηση με τους συμμάχους μας – Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται, αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25
Γιώργος Γεραπετρίτης: Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια – Η Ελλάδα θα επιλέξει πότε θα το ασκήσει
«Συζητούμε με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου που εκκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά θέματα κυριαρχίας δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου αυτού»
Γιώργος Γεραπετρίτης 19