Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Capital controls – Σταθάκης: “Τέλος μέσα στο 2016”! Τι λέει για τα “ξεχασμένα” ακίνητα

Capital controls – Σταθάκης: “Τέλος μέσα στο 2016”! Τι λέει για τα “ξεχασμένα” ακίνητα

– Το τέλος των capital controls ακόμα και στα μέσα του 2016 προαναγγέλει ο Γιώργος Σταθάκης.
– Ο υπουργός Οικονομίας βλέπει ήδη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
– “Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη”.
– “Πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά”.
– Τι λέει για τη “φασαρία” που έχει προκληθεί με τα “ξεχασμένα” ακίνητά του.
– “Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά- εμένα και τον αδελφό μου”.
– Δείτε τα έγγραφα που κατέθεσε το Σάββατο (05.12.2015) στα πρακτικά της Βουλής.

Την εκτίμηση ότι έξοδος από τα capital controls μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα μέσα του 2016, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο υπουργός αναφέρει, εξάλλου, ότι έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Σημειώνει συγκεκριμένα πως “το γ΄τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά”.

Αναπτυξιακός νόμος και… πόθεν έσχες

Ο κ. Σταθάκης ερωτώμενος για τον αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι «πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι να αποφευχθούν λάθη των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων» και σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εστιάσει τα κριτήρια επιλογής σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιλεγμένης επένδυσης».

Τέλος, ο υπουργός, σχετικά με τη δήλωσή του για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων επισημαίνει: «Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά- εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και το 2014».

Τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή

Τη δήλωση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 κατέθεσε το Σάββατο (05.12.2015) στα πρακτικά της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να “απαντήσει” στα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα… “ξεχασμένα” ακίνητά του. 

Με την κατάθεση της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 του ίδιου και της συζύγου του, Θέμιδος Γκέκου, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια. Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για… “mega” ψέμα.

“Δεν θα προσπαθούσα να αποκαταστήσω την αλήθεια αν η Νέα Δημοκρατία δεν προσπαθούσε να ιδιωτικοποιηθεί αυτό το mega ψέμα και να το αναπαράγει. Καλούμαι να διορθώσω αυτό το mega ψέμα καταθέτοντας στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία”, είπε.

“Είχα και εξακολουθώ να έχω 4 ακίνητα. Τα 4 είναι 4. Δεν είναι 44. Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή. Η σύζυγός μου διαθέτει 30… τόσα αγροτεμάχια στην ορεινή Κορινθία και ορεινή Αρκαδία. Αυτά είναι στα δικαστήρια από το 2004 και έγιναν ακίνητα και σπίτια, κατά το mega ψέμα”.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει η σύζυγός του, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι κάτω του ενός ευρώ! Πρότεινε, μάλιστα, και τίτλο στο Mega: “37 ευρώ είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα 37 ακίνητα του Σταθάκη!”.

“Μπορεί να μας κατηγορήσει για ό,τι θέλει η Νέα Δημοκρατία. Φαντάζομαι ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ψάξει οι πάντες τα πάντα για αυτό το… περίεργο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν βρει τίποτα”, συμπλήρωσε και κατέληξε: “Ανήκω σε ευκατάστατη οικογένεια που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στη ναυτιλία. Το ξέρουν στη ΝΔ. Ο επίτιμος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πολλές δηλώσεις για την οικογένειά μου και για μένα”.

Η επιτροπή πόθεν έσχες στη Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας για να εξακριβωθεί που είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ που δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του 2012. Οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν ότι δεν είχε δηλώσει άλλες 800.000 ευρώ και πολλά ακίνητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε