Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Debate πολιτικών αρχηγών: Τα μάτια στο ντέρμπι της Δευτέρας – Γιατί ο Τσίπρας έπαιξε κατενάτσιο

Debate πολιτικών αρχηγών: Τα μάτια στο ντέρμπι της Δευτέρας – Γιατί ο Τσίπρας έπαιξε κατενάτσιο

– Πολλά θα κριθούν την Δευτέρα στο debate μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη λένε και από τα δυο επιτελεία
– Νίκη Μεϊμαράκη στο χθεσινό debate βλέπουν στη Νεα Δημοκρατία
– Σε κανέναν δεν άρεσε ο τρόπος που έγινε η χθεσινή τηλεμαχία
– Υπενθυμίζεται ότι οι όροι τέθηκαν από τα ίδια τα κόμματα

Σαν τις ομάδες ποδοσφαίρου που παίρνουν το Χ εκτός έδρας ή χάνουν με ένα γκολ, οπότε στην έδρα τους έχουν τα περιθώρια να ανατρέψουν το τελικό αποτέλεσμα και να προκριθούν στον επόμενο γύρο αισθάνονται στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μετά το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών.

Με άλλα λόγια ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι στη τηλεοπτική μονομαχία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 14 Ιουνίου θα παίξουν μπάλα στο δικό τους γήπεδο και εκεί θα κριθούν όλα, δηλαδή στο γήπεδο της διακυβέρνησης και της πρωθυπουργίας.

Ο κ. Τσίπρας ήταν φανερό πως έπαιξε κατενάτσιο και η συνολική του εμφάνιση κινήθηκε με τα μάτια στην επόμενη μέρα έχοντας ως κύριο μέλημα να αποφύγει το μεγάλο λάθος και το μυαλό του στο επόμενο debate που θα είναι είναι για τους δύο “μεγάλους” εκείνο που ενδεχομένως θα κρίνει τον νικητή των εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ισοπαλία.

Εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι κ. Τσίπρας εκεί που αποφάσισε να είναι πιο επιθετικός και δυναμικός κέρδισε, ενώ εκεί που έπαιξε “άμυνα” ιδίως στις δύο πρώτες ερωτήσεις (οικονομία και δημόσια διοίκηση) απλά δεν έχασε, τονίζοντας ότι στην τηλεοπτική μονομαχία με το πρόεδρο της ΝΔ την Δευτέρα έχει όλα τα “όπλα” να βγει στην αντ-επίθεση και νικητής, δίνοντας αφενός έμφαση στο “αριστερό” του προφίλ και αφετέρου στο ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές την επομένη των εκλογών, με σκοπό να συσπειρώσει και πάλι την μουδιασμένη εκλογική βάση του κόμματος.

Πάντως στο επιτελείο του κ. Τσίπρα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τους όρους διεξαγωγής του χθεσινού debate, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ποσοστά τηλεθέασης ήταν μάλλον χαμηλά, καθώς και ο ίδιος συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ αναγνώρισε ότι “πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα”, ώστε δημοσιογράφοι και πολιτικοί να έχουν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Όσον αφορά την Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με όπλο και το χιούμορ επιχείρησε να δείξει ότι ο ίδιος εκπροσωπεί τον αυθεντικό ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ο κ. Τσίπρας να “τσιμπήσει” στις αιχμές του, ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι η έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

ΝΔ: Νικήσαμε!

Θετική είναι η αποτίμηση που κάνουν στη ΝΔ για την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία. Από τη λεωφόρο Συγγρού μάλιστα χαρακτηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη ως τον νικητή της διαδικασίας καθώς, όπως λένε, κέρδισε τις εντυπώσεις. Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν πως ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε έτοιμος να κυβερνήσει, ήταν σταθερός και μετρημένος δίνοντας σαφείς απαντήσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της σφιχτής διαδικασίας κατάφερε, όπως τονίζουν, να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και χαρακτηρίζουν «αμυντικό και απολογητικό».

Στη ΝΔ εκτιμούν, ακόμα, πως ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με τη μετριοπάθειά του και τον πολιτικό του λόγο, απευθυνόμενος κυρίως στον κεντρώο χώρο. «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ειλικρινής και δεν έχανε χρόνο όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντούσα άμεσα και επί της ουσίας στις ερωτήσεις» τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας πως «ανέδειξε και το θέμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αδυναμία του Αλεξη Τσίπρα να προσέλθει σε έναν επί της ουσίας διάλογο μαζί του»

Στη ΝΔ πλέον δίνουν μεγάλη έμφαση στην παρουσία του προέδρου του κόμματος στη ΔΕΘ και στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς όπου και θα ανακοινωθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Αύριο ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τις Σέρρες.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη από την εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά στο χθεσινό debate

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την ερώτηση που δέχθηκε στο κύκλο παιδεία-υγεία, πέτυχε λένε οι στενοί συνεργάτες της, να αναδείξει το ρόλο της ιδίας και του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις ιδίως την επομένη των εκλογών στη γραμμή της συνεννόησης και της συναίνεσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Δυναμική, ασκώντας έντονη κριτική και με χιούμορ στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς της απένειμε το “χρυσό βατόμουρο” στα θέματα της οικονομίας, η κ. Γεννηματά επιχείρησε κυρίως να πείσει και να συσπειρώσει την διασκορπισμένη εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έκκληση να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κ. Γεννηματά με την εμφάνισή της “κλείδωσε” την παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας των εκλογών και το καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Με βάση και τις δημοσκοπήσεις αλλά και την παρουσία της κ. Γεννηματά στο debate, στο επιτελείο της επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές.

Αρκεί ορισμένα κορυφαία στελέχη, όπως λένε με νόημα, να ξεπεράσουν τα κακώς κείμενα του πρόσφατου παρελθόντος εντός του κόμματος αλλά και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστερά και να μην ακολουθούν παράλληλες προσωπικές στρατηγικές αναζητώντας ρόλους στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ DEBATE

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε