Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΕΗ: Η πρώτη μεγάλη κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης – Τι θα κάνει ο Τσίπρας με ΓΕΝΟΠ

ΔΕΗ: Η πρώτη μεγάλη κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης – Τι θα κάνει ο Τσίπρας με ΓΕΝΟΠ

Σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, λίγα 24ώρα πριν ξεκινήσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Επιχείρηση.

Αυτό που όλοι περιμένουν, είναι εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει πολιτική κάλυψη στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που δεν αποκλείεται να επιφέρουν και διακοπές ρεύματος σε κάποιες περιοχές.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σίγουρα δεν είναι η πάλαι ποτέ κραταιά συνδικαλιστική οργάνωση που μπορούσε να κατεβάσει διακόπτες. Όμως οι συνδικαλιστές γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι μία από τις τελευταίες τους ευκαιρίες, αν όχι η τελευταία να δείξουν και πάλι… τα δόντια τους.

Click4more: Χατζηδάκης: Δεν γίνεται εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ με μαντζούνια και ευχές

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει, ανάμεσα στη λογική και στη διάθεση για σκληρή αντιπολίτευση. Και αυτό διότι είναι άλλο να στηρίξει τους εργαζομένους και να ζητήσει σύνεση ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η κοινωνία και άλλο να στηρίξει χωρίς να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες.

Η ΓΕΝΟΠ έχει θέσει κόκκινη γραμμή την κατάργηση της μονιμότητας. Εφόσον δεν τα καταφέρει τότε είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Ποια είναι αυτά τα άκρα κανείς δεν το γνωρίζει. Επισήμως οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει  black out και οι όποιες διακοπές θα είναι περιορισμένες. Δίνουν μάλιστα ραντεβού στο τέλος της εβδομάδος, όταν και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή και θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει έτοιμος για την επικείμενη αντιπαράθεση.

Η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, οδηγούν σε εκσυγχρονισμό και μείωση του κόστους της επιχείρησης, επεσήμανε ο υπουργός. O K. Χατζηδάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ. «Θα δούμε ποιες απεργιακές κινητοποιήσεις θα κάνουν κι ούτε εγώ θέλω τώρα να κάνω σχόλια σε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Πάντως, η κυβέρνηση έχει μιλήσει με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ- για να αντέξει στον ανταγωνισμό- με μαντζούνια και ευχές» υπογράμμισε.

«Επομένως, δεν υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να φύγει από τις θέσεις της, που ήταν και θέσεις που τις ενέκρινε ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η εθελουσία της ΔΕΗ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά με την προοπτική εφαρμογής ανάλογης πολιτικής και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή και σημείωσε: «Σίγουρα χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Τώρα, ποια μορφή θα πάρει αυτός ο εκσυγχρονισμός εξαρτάται και από την ιδιαιτερότητα κάθε επιμέρους ΔΕΚΟ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις