Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΔΕΗ και ΕΡΤ «ξεσηκώνουν» τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης – Θέλουν απαντήσεις στη Βουλή

ΔΕΗ και ΕΡΤ «ξεσηκώνουν» τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης – Θέλουν απαντήσεις στη Βουλή
Φωτογραφία Eurokinissi

Σε διπλό ταμπλό «χτυπά» η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις για τη σκοτεινή εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ και τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς μέσω επίκαιρων επερωτήσεων που κατέθεσε στη Βουλή και για τα δύο ζητήματα, αξιώνοντας άμεσες απαντήσεις και θέτοντας προ των κοινοβουλευτικών ευθυνών τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς θεωρούν δεδομένο πως και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου κι ότι πλέον η κυβέρνηση αδυνατεί να διασώσει ακόμη και τα προσχήματα. Στην περίπτωση μάλιστα της πΓΔΜ και της εταιρείας EDS, στη Νέα Δημοκρατία, διατυπώνουν ευθέως υπόνοιες για «μαύρο» πολιτικό χρήμα, συνδέοντας την εξαγορά με τις πολιτικές εξελίξεις και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έγινε λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΗ – EDS.

Επίσης, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η διοίκηση της Επιχείρησης δεν έδρασε αυτοβούλως, αλλά η εντολή για την εξαγορά έφτασε… άνωθεν και δη από πολιτικούς κύκλους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήταν αυτή που προέτρεψε τη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας, για λόγους που χρήζουν διερεύνησης.

Στην κυβέρνηση επιχείρησαν, ωστόσο, να απαξιώσουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κι έτσι σε πρώτη φάση ήρθαν αμήχανες μόνον απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη. Αντιθέτως, στη ΝΔ, τη δήλωση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την εξαγορά της EDS, ακολούθησε η κατάθεση επίκαιρης επερώτησης από τον αρμόδιο τομεάρχη, Κώστα Σκρέκα.

Αντίστοιχα, στην υπόθεση της ΕΡΤ, η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση που συνυπογράφουν ως επικεφαλής η αρμόδια τομεάρχης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κι άλλοι 27 βουλευτές.

Η τακτική των επίκαιρων επερωτήσεων από την πλευρά της ΝΔ προφανώς και δεν επελέγη τυχαία. Αντιθέτως, αποτελεί στρατηγική επιλογή, με στόχο να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και να τον αναγκάσει να «απολογηθεί». Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που βάζει συγκεκριμένα η ΝΔ, δεν αφορούν στην πρώτη περίπτωση μόνο την επίμαχη εξαγορά, αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, για την οποία στην οδό Πειραιώς βλέπουν συστηματική προσπάθεια απαξίωσης από την κυβέρνηση.

Όσο για την υπόθεση της ΕΡΤ, από τη ΝΔ λένε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να τη μετατρέψει σε «ΣΥΡΙΖΑ Channel», ενώ γενικότερα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι τίποτε δεν θα μείνει κρυφό και όλα θα έρθουν στο φως, όπως και στην περίπτωση π.χ. του προσφυγικού.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ, στους οποίους θα εκφράσει μεταξύ άλλων την έντονη ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις