Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Αναγκαίος συμβιβασμός οι 30 Κυριακές

Τζανακόπουλος: Αναγκαίος συμβιβασμός οι 30 Κυριακές

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για αναλυτική παρουσίαση συμφωνίας & προγραμματισμό επόμενων πρωτοβουλιών.

Ισορροπημένη και βιώσιμη χαρακτήρισε την συμφωνία με τους δανειστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η τεχνική συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη». Είπε ακόμα ότι: «Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο: Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020».

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου. Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Είπε ακόμα ότι τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να τα ψηφίσουν». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναμένει επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς.

Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης:

– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων.

– Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια

– Προβλέπεται ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

– Ταυτόχρονα, ένα αντίστοιχο πακέτο θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%
– Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης ότι «Από αύριο η προσοχή της Κυβέρνησης αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους». «Η συνολική συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Κεντρική επιδίωξή μας είναι στις 22/5 να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Αναγκαίος συμβιβασμός η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

«Για τις Κυριακές μας ζητουσαν οριζόντια καθιέρωση αλλά εμείς καταφέραμε να την περιορίσουμε στις τουριστικές περιοχές και να μειώσουμε και τον χρόνο καθώς προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν την δυνατότητα να είναι ανοικτά την τουριστική περίοδο. Είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός. θεωρώ ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατόν».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η συμφωνία θα περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε