weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική Βουλή

Η ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική Βουλή

«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που γίνεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος. «Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση και την ομιλία του Πιέρ Μοσκοβισί

Έχετε οικονομική ανάκαμψη και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και ανέφερε ότι υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη και θεαματικές επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα νέα δυναμική δίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν. Πιστεύω ότι η χώρα ξαναγίνεται ελκυστική, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι η πρόοδος είναι εμφανής και απτή. «Θέλω να σας συγχαρώ για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα», είπε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο που κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup. Ειδικά για τη συμφωνία του Eurogroup, και την απόφαση για το χρέος, είπε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασης μας», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει η σελίδα και η Ελλάδα να ξαναβρεί την θέση της στην ΕΕ, να είναι μια κανονική φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ.

To πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε προσεκτικοί, είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι η Ελλάδα πατάει ξανά στα δύο της πόδια.

Η Ελλάδα θα υιοθετήσει την εποπτεία που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ. Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα, είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

Ειδικά για τη μεταμνημονιακή εποπτεία είπε ότι διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα!», είπε ο κ. Μοσκοβισί, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

Μοσκοβισί σε Βούτση: Θα είμαστε δίπλα σας όπως τώρα

Νωρίτερα, στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα σταθεί και πάλι δίπλα στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα, «η οποία είχε εμποδιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στην ανάπτυξή της, λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν», τώρα γυρνάει μία σελίδα.

«Από τις 21 Ιουνίου και μετά πιστεύω ότι η Ελλάδα πατάει και στα δύο της πόδια κάνει νέα βήματα ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, βήματα στα οποία εμείς ως ΕΕ θα είμαστε πάντα δίπλα σας, όπως υπήρξαμε μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας πλέον μπορεί να μπει σε μία κανονικότητα. «Πιστεύω ότι τώρα, ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να αποδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θέλω να σας επιβεβαιώσω ακόμη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλάι σας για να σας βοηθήσει ως εταίρος και ως φίλος στο πλαίσιο μίας Ευρωζώνης που θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενωθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μοσκοβισί, ευχαρίστησε τον κ. Βούτση, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μία φορά εδώ στη Βουλή των Ελλήνων διότι – όπως είπε – «γνωρίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική Δημοκρατία, ένας χώρος στον οποίο επιθυμώ να επιστρέφω κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα».

«Πιστεύω ιδιαίτερα στον ρόλο των κοινοβουλίων και του κοινοβουλευτισμού όσον αφορά την Δημοκρατία και πιστεύω ότι όλα τα κράτη πρέπει να έχουν απόλυτη ελευθερία όσον αφορά την παραγωγή νομοθεσίας. Μετά από τα επτά δύσκολα χρόνια πιστεύω ότι η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

#TAGS MM