Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρά μηνύματα για Σκόπια και μνημόνιο

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρά μηνύματα για Σκόπια και μνημόνιο

“Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει “η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης”.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook

“Έχω επαναλάβει αρκετές φορές”, είπε ο πρωθυπουργός, “ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος”.

Υπογράμμισε ότι “η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον”.

“Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ.

“Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας”, πρόσθεσε, “ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης”.

Εκτενής αναφορά για το Σκοπιανό!

Για στάση εθνικής επιπολαιότητας αναφορικά με το ονοματολογικό για την πΓΔΜ κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σημείωσε ότι “θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν”.

Click4more: Τσίπρας σε Στόλτενμπεργκ: “Καμία ένταξη αν δεν επιλυθεί το ονοματολογικό”! Υπενθύμιση… με νόημα της συμφωνίας του Βουκουρεστίου

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν”.

Σημείωσε ότι “η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης”, ότι “διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος” και πως όμως “επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων”, επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως μένει να το δούμε στη πράξη.

“Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν έφεραν σοκ λιτότητας”

Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, “όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014”.

“Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ”, πρόσθεσε.

“Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018”, τόνισε.

Αναφέρθηκε εν περιλήψει στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. “Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το ’17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά”, είπε.

“Οι επιλογές μας δικαιώνονται”

“Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί”.

Ανέφερε ότι η πολιτική δύναμη που ήταν αναγκαία, που θα πάλευε, θα έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις αλλά με σχέδιο και αρχές, ήταν η Αριστερά.

“Και σήμερα”, τόνισε, “οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός”. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015”.

Τόνισε ότι “ήταν τελικά, προϋπόθεση η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας, για να έρθει το τέλος των μνημονίων” και σχολίασε πως “αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσανεξία στους πολιτικούς μας αντιπάλους”.

“Έχουμε φέρει την διαπλοκή στα όριά της”

Μιλώντας για το διαρκές μέτωπο κατά της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων, επαλήθευσε αυτούς τους φόβους”.

Σημείωσε ότι “είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής, έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία”. Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, παίζουν τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση “που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους”.

“Την έξοδό μας από τα μνημόνια δε μπορεί να την κόψει κανείς”

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή εποχή “είναι διαμετρικά αντίθετες με τις απόψεις της αναχρονιστικής δεξιάς του κ. Μητσοτάκη”.

Είπε ότι η ΝΔ βλέπει καθημερινά “να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η πρωτοφανής προπαγάνδα καταστροφολογίας”, μια παράταξη που κάθε μέρα που περνά, όπως πρόσθεσε, αποδεικνύει τις τρεις όψεις της πολιτικής της ύπαρξης: κοινωνική αναλγησία, πολιτικός τυχοδιωκτισμός, ηθικό μειονέκτημα.

Πρόσθεσε ότι όμως πρόβλημα δεν έχει μόνο η ΝΔ, αλλά ότι υπάρχουν και “άλλοι, μαθημένοι στην προστασία και την ασυλία που τους παρείχε το παλιό πολιτικό σύστημα, που αγχώνονται”, που μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν μένουν στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, “αλλά κρύβονταν και αυτοί πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών”.

“Όταν όμως οι δανειστές πάψουν να αποτελούν το άλλοθι, τότε οι μάσκες θα πέσουν”, είπε, για να τονίσει πως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι “την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας”.”Όσα εμπόδια και να ορθωθούν, δεν είναι ικανά να τη σταματήσουν”, σημείωσε.

“Ευνοούμε φορολογικά τα μεσαία στρώματα”

Για το ζήτημα της φορολογίας στη μεταμνημονιακή εποχή μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε καταρχάς ότι ήδη έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, από τα αντίμετρα που περιλαμβάνονταν στη δεύτερη αξιολόγηση, για να προσθέσει ότι “όμως σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί”.

Σημείωσε από εκεί και πέρα: “είναι στις προτεραιότητες μας, να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, στοχεύοντας όμως κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη”.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις