Πολιτική

ΕΛΑΣ: Το στοίχημα Τσίπρα μέχρι το Συνέδριο – Περιοδείες, πολιτική ταυτότητα και οργανωτική συγκρότηση

Η απόφαση για Προγραμματικό Συνέδριο στις αρχές του 2027 δίνει χρονικό ορίζοντα στην επόμενη φάση της Συμπαράταξης. Τι σηματοδοτούν οι παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και την οικονομία και ποιος είναι ο ρόλος των εβδομαδιαίων εξορμήσεων στην περιφέρεια
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να συνδέσει την προσωπική πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα με την ανάπτυξη των οργανώσεων και τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων επιχειρεί η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, μέσα από τον σχεδιασμό που ενέκρινε η διευρυμένη Πολιτική Επιτροπή.

Με ορίζοντα το Προγραμματικό Συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2027, η ΕΛΑΣ ανοίγει έναν κύκλο παρεμβάσεων στον οποίο θα δοκιμαστεί η δυνατότητά της να μετατρέπει τις δημόσιες πρωτοβουλίες σε σταθερή πολιτική και οργανωτική παρουσία.
Αυτό είναι το ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο των αποφάσεων. Οι περιοδείες του προέδρου, οι θεματικές εκδηλώσεις και οι εσωκομματικές διαδικασίες αποκτούν κοινό χρονικό ορίζοντα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τομεαρχών και μελών του Οργανωτικού Γραφείου, μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και την εισήγηση του γραμματέα Μίλτου Χατζηγιαννάκη. Η συγκεκριμένη σύνθεση φέρνει στην ίδια διαδικασία τα στελέχη που έχουν την ευθύνη της επεξεργασίας θέσεων και εκείνα που καλούνται να οργανώσουν την παρουσία του κόμματος στην κοινωνία.

Το Συνέδριο βάζει προθεσμία στην προγραμματική δουλειά

Η απόφαση για Προγραμματικό Συνέδριο αποτελεί την πιο ουσιαστική δέσμευση του σχεδιασμού. Θέτει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο η Συμπαράταξη καλείται να παρουσιάσει συνεκτικές θέσεις και να εξηγήσει πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν.
Ο προγραμματικός χαρακτήρας της διαδικασίας μεταφέρει, αναπόφευκτα, το βάρος στις επιλογές, ποιες παρεμβάσεις προηγούνται, ποιες κοινωνικές ανάγκες προτάσσονται και με ποια μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις. Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει το τελικό συνεδριακό περιεχόμενο.

Πριν από το Συνέδριο μεσολαβεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, στις 21 Νοεμβρίου 2026. Το ανώτατο διαβουλευτικό όργανο της Συμπαράταξης αποτελεί τον επόμενο σταθμό της εσωκομματικής συζήτησης. Το εύρος της συμμετοχής των μελών και ο τρόπος επεξεργασίας των θέσεων παραμένουν ζητήματα προς αποσαφήνιση, καθώς η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει τις σχετικές διαδικασίες.

Θεσμοί και οικονομία προσδιορίζουν την πολιτική ατζέντα

Οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις που αποφασίστηκαν δείχνουν σε ποια πεδία επιλέγει να δώσει βάρος η ΕΛΑΣ πριν από το Συνέδριο.
Η εκδήλωση του Νοεμβρίου για τη Δικαιοσύνη και την άνοδο της ακροδεξιάς συνδέει τη θεσμική λειτουργία με τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις που δέχεται η δημοκρατία. Πρόκειται για επιλογή με σαφές πολιτικό περιεχόμενο, καθώς δημιουργεί πεδίο συζήτησης για τα δικαιώματα, τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς επιρροής. Οι συγκεκριμένες θέσεις της Συμπαράταξης θα κριθούν όταν παρουσιαστεί το περιεχόμενο της παρέμβασης.
Τον Δεκέμβριο, η συζήτηση μεταφέρεται στην οικονομία και τον προϋπολογισμό. Εκεί η δοκιμασία γίνεται περισσότερο συγκεκριμένη καθώς η κριτική στις οικονομικές επιλογές χρειάζεται να συνοδεύεται από προτεραιότητες για τα έσοδα, τις δαπάνες και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
Η διαδοχή των δύο παρεμβάσεων αποτυπώνει την προσπάθεια να συνυπάρξουν στην πολιτική φυσιογνωμία της ΕΛΑΣ η θεσμική και η κοινωνικοοικονομική ατζέντα. Το αν θα προκύψει ενιαία προγραμματική πρόταση θα φανεί στην πορεία προς το Συνέδριο.

Η περιφέρεια ως πεδίο πολιτικής και οργανωτικής δοκιμασίας

Στον Αλέξη Τσίπρα αναλογεί κεντρικός ρόλος στην εξωστρεφή πλευρά του σχεδιασμού. Οι εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε διαφορετικές περιφέρειες μέχρι τα Χριστούγεννα διαμορφώνουν ένα συνεχές πρόγραμμα δημόσιας παρουσίας, με επόμενο σταθμό, μετά την Κρήτη, τη Θεσσαλία στις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Το πολιτικό ζητούμενο είναι τι θα αφήνει πίσω της κάθε περιοδεία: σταθερές επαφές, συμμετοχή στις τοπικές οργανώσεις και αιτήματα που θα βρίσκουν θέση στην προγραμματική επεξεργασία. Η δυνατότητα του προέδρου να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αποτελεί ένα σκέλος. Η συνέχεια που μπορούν να δώσουν οι οργανώσεις αποτελεί το δεύτερο.

Το μέτρο της συμμετοχής

Η διατύπωση «η αλλαγή δεν θα έρθει από τα πάνω, θα έρθει από την κοινωνία», με την οποία ολοκληρώνεται η ανακοίνωση, συνοδεύεται από κάλεσμα εγγραφής στο myelas.gr. Θέτει, όμως, και ένα κριτήριο για την ίδια την πορεία προς το Συνέδριο κατα το πόσο ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος όσων ανταποκριθούν.

Η εγγραφή είναι η αρχή της σχέσης με έναν πολιτικό φορέα. Η δυνατότητα παρέμβασης στις θέσεις, στη συζήτηση και στις αποφάσεις είναι εκείνη που δίνει περιεχόμενο στη συμμετοχή. Εκεί θα δοκιμαστεί η εξαγγελία για αλλαγή που ξεκινά από την κοινωνία.
Μέχρι τις αρχές του 2027, συνεπώς, η ΕΛΑΣ έχει μπροστά της την διπλή απαίτηση να διευρύνει την παρουσία της και να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πρότασή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στην Κεντροαριστερά: Τα νεότερα «πολεμικά ανακοινωθέντα» ΠΑΣΟΚ – ΕΛΑΣ, η κόντρα Καρτερού – Δουδωνή και το «βλακόμετρο»
Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι πίσω από το επίμαχο άρθρο Καρτερού κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζουν ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 7
Παράθυρο Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα: Δεν θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια λόγω εκλογών απάντησε στην αντιπολίτευση
«Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και πολιτική συνοχή - «Τα γαλάζια γράμματα έχουν συχνά σημαντική ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε για το μεταναστευτικό
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
80
Κέλλυ Σταμούλη: «Έλεος κυβέρνηση, είμαστε όλοι λούτσα» – Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ βγήκε στη βροχή και έκανε βίντεο
«Γι' αυτό σας λέω ΠΑΣΟΚ… Και έγινα και λούτσα» κλείνει το βίντεό της η κυρία Σταμούλη, αποκαλύπτοντας ότι τον ρόλο του εικονολήπτη τον είχε αναλάβει η μητέρα της
Κέλλυ Σταμούλη
14
«Μπρα ντε φερ» ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα μετά τα πυρά του προέδρου της ΕΛΑΣ: Ο «χρυσός χορηγός» του Μητσοτάκη έχει πια αποκαλυφθεί
«Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή σε πείσμα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα και των συμφερόντων που τους στηρίζουν» σημειώνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 9
Υπουργείο Εργασίας σε Τσουκαλά: Η παρούσα κυβέρνηση είναι εκείνη που αποκατέστησε τις σημαντικές αδικίες του νόμου Τσίπρα – Κατρούγκαλου
Όλοι οι συνταξιούχοι έλαβαν τουλάχιστον το 50% της αύξησης, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2027 θα λάβουν στην τσέπη ολόκληρη την αύξηση που αναλογεί στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους
Η Νίκη Κεραμέως