Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δεν ακούστηκε το “Μακεδονία ξακουστή” στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα – Τι απαντά ο Γαβρόγλου – video

Δεν ακούστηκε το “Μακεδονία ξακουστή” στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα – Τι απαντά ο Γαβρόγλου – video

Το “Μακεδονία ξακουστή” δεν ακούστηκε τελικά στη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.

Το γεγονός ότι δεν ακούστηκε το “Μακεδονία ξακουστή” από τις μπάντες ή την φιλαρμονική επεσήμαναν οι δημοσιογράφοι μετά το τέλος της παρέλασης στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Αυτός πάντως πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω του και αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο.

“Νομίζω πως η ευθύνη της σημερινής παρέλασης είναι στην Περιφέρεια και στον Δήμο. Με δικές τους διαδικασίες αποφάσισαν τι θα παίξουν”, τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Όλα όσα έγιναν στην παρέλαση

Με την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα και μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

Η παρέλαση άνοιξε με τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Σύνταγμα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και εκπροσώπων των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων.

Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αθήνας με εθνική περηφάνια παρέλασαν τιμώντας τους αγώνες των ηρωικών προγόνων για ελευθερία. Γονείς, συγγενείς και πλήθος κόσμου χειροκρότησαν τη νεολαία.

Όπως κάθε χρόνο την παρέλαση άνοιξε το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων με τους μαθητές και τις μαθήτριες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές ενώ προπορευόταν το λάβαρο της επανάστασης του 1821. Ακολούθησαν οι μαθητές από τα υπόλοιπα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας -250 στο σύνολο τους- υπό τον ρυθμό που έδινε η μπάντα της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας, ενώ αρκετά ήταν τα σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων έφεραν παραδοσιακές στολές. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης δύο ειδικά σχολεία, δύο ιδιωτικά, τμήμα των Special Olympics και τμήματα από πολιτιστικούς συλλόγους με παραδοσιακές στολές (Μάνη, Κρήτης κ.α.). Η παρέλαση έκλεισε με το τμήματα προσκόπων όλων των βαθμίδων.

Οι δηλώσεις Γαβρόγλου

Με την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με δήλωση του έστειλε μήνυμα διαρκούς αγώνα για την Δημοκρατία. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας, την πιο κορυφαία του σύγχρονου ελληνισμού, ένα γεγονός με ευρωπαϊκές και διεθνείς επιπτώσεις, ένα γεγονός που ο λαός μας έθεσε τα θέματα της Ελευθερίαςτης , Ισονομίας και της Δημοκρατίας». «Μηνύματα τα οποία σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρα σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ξανά το δηλητήριο του ρατσισμού και της υπονόμευσης της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Γαβρόβλου. Ο υπουργός έκλεισε τη δήλωση του εκφράζοντας την ελπίδα «οι αγώνες των δικών μας ανθρώπων να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον του τόπου μας και της Ευρώπης».

Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «το μήνυμα της σημερινής ημέρας μας διδάσκει πως οι Έλληνες ενωμένοι και οδηγούμενοι από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, «με γνώμονα το εθνικό συμφέρον μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά».

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου ευχήθηκε σε όλους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμήσαμε και χαρήκαμε σήμερα, μαζί με τα νιάτα της Αθήνας και αύριο όλης της χώρας, τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και το πνεύμα της Ανεξαρτησίας για το οποίο αγωνίστηκαν ηρωικά οι πρόγονοι μας».

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλη Παπαχελά ευχήθηκε στα παιδιά της Αθήνας και σε όλα τα άλλα που βρίσκονται στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρία να επιστρέψουν, να βρεθούν κίνητρα για να παραμείνουν εδώ γιατί «οφείλουμε να τους δώσουμε τα καλύτερα», όπως είπε.

Αντιπολίτευση και… προσαγωγές

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. αναφέρθηκε στην «ημέρα μνήμης, ημέρα διδαχής» λέγοντας: «Για να την υπηρετήσουμε πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Και πρέπει να προσέξουμε εφεξής. Γιατί έγιναν πάρα πολλά πράγματα που είναι εκτός εθνικής γραμμής και σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και σε ό,τι αφορά κάποια ανεκδιήγητα που ακούσαμε προσφάτως περί Καστελόριζου. Αυτά κείνται εκτός εθνικής γραμμής και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Click4more: 25η Μαρτίου: Έδιωξαν διαδηλωτές από την παρέλαση! Φώναζαν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Λίγη ώρα πριν την παρέλαση η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ατόμων που φώναζαν συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ΛΑ.Ε με ανακοίνωση της κατήγγειλε τις «προσαγωγές-συλλήψεις των διαδηλωτών της «Επανεκκίνησης» που μοίραζαν φυλλάδια στο Σύνταγμα, 150 μέτρα μακριά από τη μαθητική διαδήλωση. Και συγκεκριμένα του Παναγιώτη Μαντά, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε και του ΔΗΚΚΙ και του Γιώργου Σταθόπουλου». «Η σύλληψη των δύο αγωνιστών αποτελεί άλλη μία προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να απαγορεύσει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία των πολιτών ακόμα και με προληπτικές προσαγωγές», ανέφερε το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις