Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεν έχει σύνορα το Αιγαίο κατά τον Τσαβούσογλου!

Δεν έχει σύνορα το Αιγαίο κατά τον Τσαβούσογλου!

Μια ακόμη προκλητική δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ “κατάργησε” τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο! Και μαζί με τα σύνορα, κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν υπάρχει ούτε και διεθνής συνθήκη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα…

Την Τρίτη (15.08.2017), απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για τα 18 ελληνικά νησιά, την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου μίλησε για σειρά αλληλένδετων προβλημάτων ανάμεσα στις δυο χώρες, όσον αφορά στο Αιγαίο.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα προκαλεί προβλήματα με το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Και δεν σταμάτησε εκεί φυσικά. “Απείλησε” ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη».

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός να παραδέχτηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και εκείνη των Παρισίων το 1947 αναφέρονται στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, δεν δίστασε να αμφισβητήσει την ερμηνεία τους και είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με βάση τα «δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις