Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Δεν θα… “κάψει” την πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Δεν θα… “κάψει” την πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Ή να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης και να την πάρει ή να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Αυτές είναι οι επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ, λένε στη Νέα Δημοκρατία, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα ως κυβέρνηση ανοχής.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση και δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα με τις αποφάσεις της. Είτε πρόκειται για τη συμφωνία των Πρεσπών είτε για οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή για άλλες κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν δε ότι πρόκειται για παράγοντα αστάθειας, οικονομικής και πολιτικής, ο οποίος θα βλάψει τη χώρα, ενώ δημιουργεί την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη και δίχως τέλος προεκλογική περίοδο, με τις αντοχές όλων να έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Αν και παραδέχονται ότι το σενάριο της κυβέρνησης ανοχής προβλέπεται από το Σύνταγμα, στη ΝΔ τονίζουν ότι δεν έχει προηγούμενο και πως σε κάθε περίπτωση – τουλάχιστον στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου – που η πλειοψηφία έμεινε με λιγότερους από 151 βουλευτές ακολουθήθηκαν αυτοί οι δύο δρόμοι: είτε ψήφος εμπιστοσύνης είτε πρόωρες εκλογές.

Η πρόταση δυσπιστίας παραμένει, άλλωστε, ένα από τα θεσμικά όπλα που διαθέτει η ΝΔ, αλλά, παρά την πρόκληση εκ μέρους του Μαξίμου, δεν πρόκειται να «καεί» αυτή τη στιγμή. Όπως λένε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αξιοποιηθεί στο δέοντα χρόνο και επιστρέφουν το γάντι στην πλευρά της κυβέρνησης με την προτροπή προς τον πρωθυπουργό να κινήσει τις διαδικασίες στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης ή να τη διαλύσει και να στηθούν κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου, δίχως να έχουν ξεκαθαρίσει εάν βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ή δρα μόνος του κι αν πράγματι θα εκδοθεί άμεσα το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δη με συναινετικό ή όχι τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη ΝΔ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, όπως έγραψε χθες το Newsit.gr, έχοντας δύο σενάρια βάσης: το ένα για εκλογές το Μάρτιο και το άλλο για εκλογές το Μάιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις