Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν… βιάζονται για συμφωνία τα Σκόπια – Ζάεφ: Ήθελα να τηλεφωνήσω στον Τσίπρα, αλλά…

Τσίπρας Ζάεφ Σκοπιανό
Φωτογραφία αρχείου

Πιθανή είναι η αναβολή του τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, όπως τόνισε ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», (σ.σ. Παρασκευή 08.06.2018) δήλωσε αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.

Σημασία έχει η ποιότητα

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων τονίζει σε ανακοίνωσή του πως “μια βιώσιμη συμφωνία για το ονοματολογικό είναι πολύ πιο σημαντική από μια προθεσμία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σκοπίων «υπάρχει καλή θέληση και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές».

 

Η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ

«Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

“Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”’ επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις