Πολιτική

Δένδιας: «Άδειασε» την Τουρκία για το ταμείο ReArm Europe: Δε νοείται να συμμετέχουν χώρες που απειλούν κράτη μέλη της ΕΕ

Η Κομισιόν έχει «μπλοκάρει» την συμμετοχή της Άγκυρας από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κι Άμυνας της ΕΕ συμμετείχε σήμερα (03.04.2025) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, το οποίο διοργάνωσε στην Βαρσοβία, η πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών επενδύσεων ReArm Europe, καθώς επίσης και στις κύριες θεματικές του Συμβουλίου, όπως η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για την Άμυνα και οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αμυντικών επενδύσεων.

Η Λευκή Βίβλος για την Άμυνας της ΕΕ αποκλείει εταιρείες που δεν έχουν την βάση τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο αφήνει ανοιχτά κάποια «παράθυρα» για χώρες υποψήφιες προς ένταξη ή που έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ένωση.

«Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προφανώς αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία πιέζει για τη συμμετοχή της στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, μετά το «μπλόκο» της Κομισιόν σε τουρκικές αμυντικές εταιρείες από το να έχουν πρόσβαση στο ταμείο ReArm Europe.

«Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα», συμπλήρωσε.

 

«Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση στη Βαρσοβία και ιδιαίτερα η συζήτηση για το ReArm Europe, αλλά και τα ζητήματα της Ουκρανίας, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Η ευρωπαϊκή ατζέντα “Readiness 2030”, η οποία συμπίπτει με τη δική μας “Ατζέντα 2030” αφού έχουν και οι δύο την ίδια καταληκτική ημερομηνία – είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί» πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συνέχεια.

«Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Θυμίζω ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης», είπε ακόμα ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως η «Ασπίδα του Αχιλλέα» μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Η αντίδραση απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις και τη στοχοποίηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης
«H μάχη αυτή πρέπει να βρει όλους τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες, τα κόμματα, τους φορείς της κοινωνίας στην ίδια σελίδα» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το δημοσίευμα της «Εστίας»
Παύλος Μαρινάκης 5
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τις φωτιές – Ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα
Μετά την ενημέρωση συζητήθηκε το ζήτημα των αντιδιαβρωτικών έργων τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπως και η καταγραφή των ζημιών από την Κρατική Αρωγή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας 22
Γεραπετρίτης, Διαμαντοπούλου και Χριστοδουλάκης διαψεύδουν δημοσίευμα περί δείπνου για «συγκυβέρνηση παραγραφής» – «Εξόφθαλμα ψεύδη και συκοφαντίες»
Για ψευδές δημοσίευμα κάνουν λόγο ο υπουργός Εξωτερικών και η υπεύθυνη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έστειλε εξώδικο σε σάιτ για το ίδιο δημοσίευμα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκη 5
Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές: Έχουμε επενδύσει στην Πολιτική Προστασία αλλά υπάρχουν στιγμές που η φύση ξεπερνά κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό
«Θέλω να εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους εθελοντές και σε όλους όσοι δίνουν μια μάχη που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου»
Κυριάκος Μητσοτάκης 85
ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ συγκρούονται για χρέη και χορηγούς με φόντο την πολιτική κυριαρχία στην Κεντροαριστερά
Τα δάνεια της Χαριλάου Τρικούπη και οι υπαινιγμοί για τη χρηματοδότηση του κόμματος Τσίπρα μετατρέπονται σε όπλα μιας ευρύτερης μάχης για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 17
Φωτιά στο Πόρτο Γερμανό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας – Ενημερώθηκε για τα πύρινα μέτωπα
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του στις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιών που δίνουν τη μάχη με τις φωτιές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας 5