Πολιτική

Δένδιας: Αν η Τουρκία υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 95% της διαφοράς μας θα είχε επιλυθεί

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε νεόδμητο Επιτηρητικό Φυλάκιο στη Ρω και επισκέφτηκε το Καστελόριζο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Μήνυμα» στην Τουρκία έστειλε σήμερα (21.05.2025) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την γεωπολιτική σημασία που έχει το σύμπλεγμα της Μεγίστης για την κυριαρχία αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ άφησε αιχμές για την στάση που έχει κρατήσει η Τουρκία στην προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

«Αν η Τουρκία μελλοντικά επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε επίσης την έδρα της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Ακολούθως, μετέβη στη Ρω, όπου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτου και παρέστη στα εγκαίνια και στον αγιασμό του νεόδμητου Επιτηρητικού Στρατιωτικού Φυλακίου (ΕΦ).

 

Οι δηλώσεις Δένδια:

«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Ρω, για τρίτη φορά. Αυτή τη φορά με αφορμή τα εγκαίνια του Επιτηρητικού Φυλακίου, το οποίο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ως αυθεντικού εκφραστή της λαϊκής βούλησης. Θα ήθελα γι’ αυτό να ευχαριστήσω τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Κώστα Τασούλα, για τη δωρεά αυτή, η οποία έγινε επί των ημερών του, επί της Προεδρίας του.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω – νομίζω είναι πασίγνωστο – ότι η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελορίζου. Και, βεβαίως, συναισθηματικά η Δέσποινα Αχλαδιώτου, ακρίτας εδώ, στη Ρω επί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της, ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία.

 

Η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων Επιτηρητικών Φυλακίων, το τελευταίο στον ‘ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ’ στη Σύμη. Συνιστούν τμήματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού μας, της Ατζέντας 2030 δηλαδή.

Διότι έχω πει επανειλημμένως ότι το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επανερχόμενος στο γεωγραφικό σημείο όπου βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).

Οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και είναι και μια ευκαιρία να θυμίσω για πολλοστή φορά ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αποτελεί δηλαδή τμήμα των συνολικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και έχω, επίσης, πει επανειλημμένα ότι αν η γειτονική Τουρκία στην πορεία της στο μέλλον, ελπίζω προσέγγισης προς την Ευρώπη και όχι απόκλισης, επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί.

Ούτως ή άλλως εμείς οι Έλληνες σε μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και αμφισβητήσεων θα κάνουμε πάντοτε αυτό που το καθήκον και το Σύνταγμα επιβάλλουν. Θα προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Και ο φορέας υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόπιστος φορέας ισχύος αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κοινωνία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης σε Ανδρουλάκη: Είσαι αρχηγός κόμματος και έχεις εισπράξει 1,5 εκατομμύριο από το δημόσιο; – ΠΑΣΟΚ: Η συκοφαντία και η πολιτική αλητεία έχουν κοντά πόδια
Στη δικαιοσύνη κατά του υπουργού Υγείας θα προσφύγει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Σήκωσε το γάντι ο Γεωργιάδης και καλεί τον Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Ανδρουλάκης
Ανανεώθηκε πριν 17 λεπτά
Σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ με φόντο τις εκλογές: Η επίθεση στον Πιερρακάκη και το ξεκάθαρο «όχι» στον Τσίπρα
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τον μονομέτωπο «πόλεμο» με την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου έκλεινε και οποιαδήποτε «πόρτα» συνεργασίας με το υπό ίδρυση κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Νίκος Ανδρουλάκης
Ζαχαράκη για τις 17χρονες στην Ηλιούπολη: «Πολιτεία, ΜΜΕ, κοινωνία έχουμε χρέος να σεβαστούμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους»
«Χρέος μας είναι να ενισχύουμε καθημερινά ένα σχολικό περιβάλλον που καλλιεργεί τον σεβασμό, την αποδοχή και την ουσιαστική στήριξη των παιδιών» γράφει η υπουργός Παιδείας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI