Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δένδιας: “Ελλάδα και Χάφταρ απαιτούμε να ακυρωθούν τα μνημόνια Άγκυρας και Τρίπολης”!

Δένδιας: “Ελλάδα και Χάφταρ απαιτούμε να ακυρωθούν τα μνημόνια Άγκυρας και Τρίπολης”!

“Η Ελλάδα επιθυμεί το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου να συντείνει σε ανακωχή στον εμφύλιο της Λιβύης και σε αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Άγκυρας – Τρίπολης και προς αυτή την κατεύθυνση ενθάρρυνε και τον Χαλίφα Χάφταρ”. Αυτά τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Παρασκευής (17.1.2020).

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών είχε δεχθεί τον στρατάρχη Χάφταρ, εξέφρασε, γι’ άλλη μία φορά, τη δυσφορία της κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Βερολίνο.

Click4more: Συνάντηση Μητσοτάκη με Χάφταρ: Ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης

Ωστόσο, άφησε αιχμές και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς, όπως σημείωσε, οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης είχαν αρχίσει προ πενταετίας και η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει να μην λάβει μέρος.

“Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά”, ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Χάφταρ: Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης

Στάθηκε ακόμη στη θέση του στρατηγού Χάφταρ για κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης. “Θεωρεί ότι είναι βλαπτικά για τους Λίβυους. Την ίδια θέση έχει σειρά χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να προασπίσει την ευρωπαϊκή θέση για την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων”, σημείωσε ακόμη ο κ. Δένδιας.

Για τον χρόνο της επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών περιορίστηκε να πει: “Κρίναμε ότι τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή για την επίσκεψή του στην Αθήνα”.

Όσον αφορά τις τουρκικές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

“Η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας, αλλά για να εμπεδώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Επιδιώκουμε το ίδιο να σκεφθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων. Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις