Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να βοηθήσει τον λαό της Τουρκίας»

Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να βοηθήσει τον λαό της Τουρκίας»

Στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας που έχουν πληγεί από τους φονικούς σεισμούς θα συνεχίσει να είναι η Ελλάδα είναι το μήνυμα που έστειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Γεωργιανό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη στην προσπάθεια της να βοηθήσει τον λαό και την κοινωνία της Τουρκίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η γειτονική χώρα μετά τους τεράστιους καταστροφικούς σεισμούς» ήταν τα λόγια του Νίκου Δένδια.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες «για να δούμε πώς η βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει» και επισήμανε: «Συνομιλούμε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας για να βρούμε τρόπο υποδοχής τής βοήθειας που προσπαθούμε να στείλουμε στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».

Ευρύτερα, υπογράμμισε πως το πανανθρώπινο καθήκον μας είναι να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο την ώρα του πόνου και της ανάγκης, και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μπορούν να εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές πως οι αναθεωρητισμοί, οι χρήση βίας, η αλλαγή των συνόρων, δεν είναι δυνατό να είναι παραδεκτό.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γεωργία, εκφράζοντας την κοινή βούληση να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους και «πάντα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης», αλλά και την προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Επίσης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, επισήμανε πως έχουν συμπληρωθεί τριάντα χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ότι η Ελλάδα έχει θερμά αισθήματα για τη Γεωργία. «Από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της, έχουμε βοηθήσει όσο μπορούσαμε από την αρχή» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην παρουσία της ελληνικής μειονότητας στη Γεωργία και στη γεωργιανή Διασπορά στην Ελλάδα ως γέφυρα των σχέσεων των δύο χωρών. Αποτελούν και οι δύο συστατικό της γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών, διαμήνυσε.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησής τους και επισήμανε πως η Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων πρέπει να συνέλθει το γρηγορότερο δυνατό, όπως επίσης και για τις πολιτικές διαβουλεύσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις