Πολιτική

Δένδιας: Κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής

Επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στη “Deutsche Welle”.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Ερωτηθείς για τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, και το αν επιδιώκει μια πιο ήπια προσέγγιση, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η Γερμανία ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» – και προσθέτει: «Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την ελπίδα να δει στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών. «Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Eρντογκάν να επιλέξει», τονίζει.

Τέλος, όσον αφορά στο αν είναι πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την Ε.Ε., την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως», καταλήγει ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Σούδα δεν απειλείται, ανησυχία για τα στενά του Ορμούζ, ιστορικό καθήκον η στρατιωτική αποστολή στην Κύπρο
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέρριψε τις αντιδράσεις της Τουρκίας σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο, κάνοντας λόγο για «απολύτως ανυπόστατους ισχυρισμούς»
Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γεωργιάδης κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του Λαζόπουλου: «Μου προκαλεί μεγάλη ηθική βλάβη αυτή η επίθεση»
Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για «ύβρεις, συκοφαντίες και προτροπή σε βία», επισημαίνοντας ότι δεν του έμεινε «κανένα απολύτως άλλο περιθώριο» από το να προσφύγει στη Δικαιοσύνη
Λαζόπουλος και Γεωργιάδης
122
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ: Στο επίκεντρο οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και γγ του «Renaissance» του Εμανουέλ Μακρόν - Ανταλλαγή απόψεων για ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στο Ιράν
Μητσοτάκης και Ατάλ