Πολιτική

Δένδιας: Κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής

Επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στη “Deutsche Welle”.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Ερωτηθείς για τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, και το αν επιδιώκει μια πιο ήπια προσέγγιση, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η Γερμανία ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» – και προσθέτει: «Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την ελπίδα να δει στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών. «Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει. Εναπόκειται στον Πρόεδρο Eρντογκάν να επιλέξει», τονίζει.

Τέλος, όσον αφορά στο αν είναι πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την Ε.Ε., την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως», καταλήγει ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι εκλέχθηκαν
Θεαματική είναι η πρωτιά του Συντονιστή της Ομάδας Προγράμματος, Λευτέρη Καρχιμάκη αλλά και ο τερματισμός του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα στη δεύτερη θέση
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Πρωτοφανής επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Σεβαστίδη: «Είστε ψευδολόγος, υβριστής και συκοφάντης»
«Η επιλογή σας να στοχοποιείτε τους συνηγόρους των οικογενειών θυμάτων και εμένα προσωπικά ως συνήγορο που ενοχλεί, δεν είναι δικαστική, αλλά βαθιά καθεστωτική και βρόμικη», αναφέρει η Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου 21
Πρωτιά για τον «προεδρικό» Λευτέρη Καρχιμάκη - Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ
Η προεδρική πλευρά εξασφαλίζει ως φαίνεται εκ νέου τη μερίδα του λέοντος στην Κεντρική Επιτροπή, εκλέγοντας γύρω στα 160 μέλη και ποσοστό γύρω στο 60%
Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου τακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του taekwondo στο Παλαιό Φάληρο, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)