Πολιτική

Δένδιας: Ο Ερντογάν ζήτησε τη συνάντηση στην Άγκυρα – Το παρασκήνιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λιγότερο από 24 ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε σαν “βόμβα” αργά το βράδυ της Τετάρτης (14.04.2021): ένα ραντεβού εκτός προγράμματος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (15.04.2021). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, πρόκειται για μία συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και συζήτησαν εν όψει της παρουσίας του στην Άγκυρα. 

Click4more: Ερντογάν σε παραλήρημα: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»

Το τετ α τετ – που θα γίνει δύο ώρες πριν από το καθορισμένο ραντεβού του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχεται μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν για επέμβαση στην Κύπρο, αλλά και για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή.  

Να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, από την Αθήνα κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αλλά και για τη συμφωνία των δύο χωρών να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Click4more: Επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Είχε προηγηθεί, όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Μτμπεϋντά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, μία ημέρα πριν, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως η Τρίπολη προς διασφάλιση των συμφερόντων της θα συνομιλήσει με όλες της χώρες της Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προχώρησε σε νέες παραληρηματικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Η συνάντηση με Τσαβούσογλου και το “ιφτάρ”

Το πρωί της Πέμπτης (15.04.2021) και πριν από το ραντεβού με το Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και -αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα- θα δειπνήσουν μαζί στο “ιφτάρ”, όπως ονομάζεται το δείπνο των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, που άρχισε στις 13 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόσκληση στο “ιφτάρ” θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική για τους καλεσμένους. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης 7
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
27
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 61
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6