Πολιτική

Δένδιας: Ο Ερντογάν ζήτησε τη συνάντηση στην Άγκυρα – Το παρασκήνιο

Λιγότερο από 24 ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε σαν “βόμβα” αργά το βράδυ της Τετάρτης (14.04.2021): ένα ραντεβού εκτός προγράμματος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (15.04.2021). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, πρόκειται για μία συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και συζήτησαν εν όψει της παρουσίας του στην Άγκυρα. 

Click4more: Ερντογάν σε παραλήρημα: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»

Το τετ α τετ – που θα γίνει δύο ώρες πριν από το καθορισμένο ραντεβού του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχεται μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν για επέμβαση στην Κύπρο, αλλά και για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή.  

Να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, από την Αθήνα κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αλλά και για τη συμφωνία των δύο χωρών να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Click4more: Επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Είχε προηγηθεί, όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Μτμπεϋντά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, μία ημέρα πριν, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως η Τρίπολη προς διασφάλιση των συμφερόντων της θα συνομιλήσει με όλες της χώρες της Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προχώρησε σε νέες παραληρηματικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Η συνάντηση με Τσαβούσογλου και το “ιφτάρ”

Το πρωί της Πέμπτης (15.04.2021) και πριν από το ραντεβού με το Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και -αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα- θα δειπνήσουν μαζί στο “ιφτάρ”, όπως ονομάζεται το δείπνο των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού, που άρχισε στις 13 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόσκληση στο “ιφτάρ” θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική για τους καλεσμένους. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Αθήνα: Στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, στις 13:45 η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν τις 12:30 με τον Ουκρανό πρόεδρο να γίνεται δεκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Αθήνα: Στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, στις 13:45 η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από Fitch: Στόχος μας είναι να γίνουμε μια οικονομία κατηγορίας Α
«Η εμπιστοσύνη των ξένων αγορών και επενδυτών προς το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή που δίνει το σήμα ότι διαθέτουμε ένα όλο και πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 10
Στην Αθήνα σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Τασούλα, στο επίκεντρο η ενέργεια
Στις 13:45 ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που θα έχει στις 13:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
37
Ζελένσκι: «Η Ελλάδα μεγιστοποιεί τις επιλογές μας για την προμήθεια φυσικού αερίου» – Η επίσκεψή του την Κυριακή στην Αθήνα επισφραγίζει τη συμφωνία
Το LNG που εισάγεται στην Ελλάδα θα διανέμεται μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, αλλά και την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
123