Πολιτική

Δένδιας σε Ολλανδό ΥΠΕΞ: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας ξεπερασμένη πρακτική που πλήττει και την ενότητα του ΝΑΤΟ

Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, επιβεβαιώθηκαν κατά το γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Βόπκε Χούκστρα, στη Χάγη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αμφότεροι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Εκτός από την ενίσχυση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ειδικότερα, από την πλευρά του, όπως επισημαίνουν, ο Νίκος Δένδιας προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση τη σήμερον ημέρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Χάγη είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από το 2004, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Αναφορικά με την Ουκρανία υπήρξε σύμπτωση απόψεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας και συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση όλων των κρατών της Δύσης όσον αφορά την επιβολή και εφαρμογή των κυρώσεων και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.

Δείτε το tweet του Νίκου Δένδια:

 

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη των αιτημάτων αυτών και είπε ότι η διαδικασία αυτή, η οποία γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης για ιδιοτελείς σκοπούς.

Ενόψει των επερχόμενων επισκέψεων του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, όπως τονίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Βόπκε Χούκστρα στην Αθήνα, καθώς και της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Φάμελλος με Στέργιο Καλπάκη και νέα πρόσωπα στην Πολιτική Γραμματεία
Στα όργανα μετέχουν νέα ηλικιακά και κομματικά στελέχη ενώ και οι παλαιότεροι που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα δεν έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα αρνητικά
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Στέργιο Καλπάκη 3
Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη: Με τη Λιβύη μας συνδέει η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο
Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και στέλνει μήνυμα αποτροπής δημιουργίας νέου δρόμου για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη
Γιώργος Γεραπετρίτης - Χαλίφα Χαφτάρ
9
Κυριάκος Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – Δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα
«Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις, αλλά δεν παρεκκλίναμε από τον βασικό μας στόχο: να γίνει η Ελλάδα πιο ισχυρή» γράφει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 26