Πολιτική

Δένδιας: Στις αρχές του 2025 οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Η Τουρκία διευρύνει διαρκώς τις αξιώσεις της

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων με σημείο αναφοράς το «πυραυλικό τείχος» του Αιγαίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα (13.12.2024) στο περιθώριο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη μιας «δημιουργικής προσέγγισης στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας» και προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει «δυνατότητες anti-drone» και παράλληλα να αναπτύξει «έναν θόλο άμυνας» ενώ χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις».

DENDIASΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς και στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας. Αρχικά, παρουσίασε μια αποτίμηση του παρελθόντος, ενώ επεκτάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη» ενώ έκανε αναφορές στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» για τα Βαλκάνια και στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Όπως επισήμανε, οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτέλεσαν «στρατηγικές συναινέσεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι εάν η Τουρκία «είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 90% των προβλημάτων θα είχαν λυθεί».

DENDIASΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σημείωσε ότι η Τουρκία «διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».

Μιλώντας για την πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπρόσθετα, είπε ότι εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. «Διαμορφώσαμε», επισήμανε, «ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».

Για το δημογραφικό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική η πατρίδα μας να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». «Η Ελλάδα», ανέφερε, «πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα». Σημειώνεται πως το Συνέδριο αυτό οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ρένα Δούρου δεν θα πάει στη δεξίωση για τη Δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο – Απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας επιλέγοντας να βρεθεί σε ιστορικούς τόπους μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα
Ρένα Δούρου 17
ΟΠΕΚΕΠΕ: 4 δίκες για τους 4 «γαλάζιους» βουλευτές – Από 2 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου οι ημερομηνίες των Παπακώστα, Μπουκώρο, Σενετάκη και Σκρέκα
Η fast track διαδικασία προσδιορισμού των δικών, έχει να κάνει με τον ασφυκτικό χρόνο παραγραφής των αδικημάτων τον προσεχή Σεπτέμβριο
Έφοδος της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025. Η έφοδος στην Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων, Πληροφορικής και Πληρωμών, του Οργανισμού, την οποία πραγματοποίησαν 20 αστυνομικοί, φαίνεται ότι οργανώθηκε ύστερα από παραγγελία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε συνεργασία με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος 6
Η κυπριακή γκάφα της Λατινοπούλου: Απήγγειλε ποίημα που δεν αναφερόταν στην εισβολή του Αττίλα
Ανάμεσα στις εικόνες από την κυπριακή τραγωδία περιλαμβάνεται και μία φωτογραφία που δεν αφορά το 1974 - Πρόκειται για την εμβληματική φωτογραφία μιας Τουρκοκύπριας γυναίκας
Αφροδίτη Λατινοπούλου 27