Πολιτική

Δένδιας: Θα ζητήσω έκτακτο Συμβούλιο αν η Τουρκία κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: “Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Click4more: Ηχηρό μήνυμα της Ευρώπης στον Ερντογάν: Να αλλάξει την απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Πρώτη στις δαπάνες η Ελλάδα, τελευταία στις αποφάσεις
Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία, αλλά η Τουρκία είναι εκείνη που αποκομίζει τα στρατηγικά οφέλη, ζητώντας ενημέρωση της Βουλής για την εθνική στρατηγική
Μητσοτάκης, Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Πολάκης κατά Γεωργιάδη: «Βγάλε το σκασμό, ακροδεξιό παρτάλι δεν μπορείς να φτάσεις το μπόι της ηθικής της Αριστεράς»
Με μια ανάρτηση σε υψηλούς τόνους και γεμάτη βαρείς χαρακτηρισμούς, ο βουλευτής Χανίων απαντά στον υπουργό Υγείας για τις αναφορές του στη διακυβέρνηση Τσίπρα
Γεωργιάδης και Πολάκης 41
«Τύμπανα πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Επιτροπή: Μετά τον Παππά, και ο Αλεξιάδης ζητά καθαρές λίστες από τον Φάμελλο
Νέες αιχμές περί αδιαφάνειας στην Κουμουνδούρου, με βολές κατά της ηγεσίας για τη σύνθεση του σώματος και φόντο την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές μετά την επανεμφάνιση Τσίπρα
Αλεξιάδης και Παππάς
Έκρηξη Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα γλυκά του Ξανθόπουλου: «Την ώρα που πάει να γίνει συγκάλυψη θέλετε να κεράσετε»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντέδρασε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παύση για να κεράσει λόγω της ονομαστικής του εορτής, ενώ συζητούνταν τα αιτήματα για τις υποκλοπές
Κωνσταντοπούλου και Ξανθόπουλος 5