Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΔΕΘ 2017 LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

ΔΕΘ 2017
Φωτογραφία Eurokinissi

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
– Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2017
– Εκλογές το 2019, ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα
– “Θα συγκαλέσω άμεσα υπουργικό συμβούλιο – Θα κινηθούμε με ταχύτατους ρυθμούς για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση”
– “Δεν μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο έξω”
– Για τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέφερε: “Η φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά σε έναν χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από την περιπέτεια”
– Για τις επενδύσεις: “Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στις επενδύσεις είναι η προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά”
– “Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης”
– “Η νέα γενιά είναι αυτή που έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την κρίση”
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με τη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ολοκληρώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψή του στη ΔΕΘ 2017.
Το βράδυ του Σαββάτου (09.09.2017), ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στον ίδιο χώρο, όπου εγκαινίασε την 82 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.GR – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

 

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα

“Στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτοτητα που πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα προσωπικά και όλοι οι υπουργοί να κάνουμε αυτές τις απόψεις πράξεις; Μας κατηγορούν ότι προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη με πάθος δεν διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τα πράγματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αποφασίσετε για τι θα μας κατηγορείται. Που φτάσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτά που πιστεύαμε ή ότι δεν κάναμε τίποτα. Πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα δεν θα είχαν γίνει τότε ρωγμές στην Ευρώπη που τώρα έγιναν χαραμάδες. Υπήρχε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστρέψει την Ευρώπη, εμείς θέλαμε να την αλλάξουμε. Τα ακροδεξιά ρεύματα θέλουν να τη διαλύσουν”.

«Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους»

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Από το 2019 η ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή»

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Η τρίτη αξιολόγηση

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

13.10 Έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Όλγα Γεροβασίλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σταύρος Κοντονής, Λυδία Κονιόρδου, Παύλος Πολάκης, Έλενα Κουντουρά…

12.55 Συνεχίζονται οι αφίξεις… Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Κώστας Ζουράρις, Στέλιος Πιτσιόρλας…

 

12.39 Η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ασχολείται με τις προετοιμασίες, μέσα στο συνεδριακό κέντρο, την ώρα που δημοσιογράφοι παίρνουν τις θέσεις τους…

12.30 Ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα στα εγκαίνια

Για το τέλος του κινδύνου του Grexit και τον ερχομό πλέον του… Grinvest έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ 2017.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην -όπως είπε- ανάκαμψη της χώρας, και το ότι πλέον έρχονται όλο και περισσότερες επενδύσεις. Μάλιστα χρησιμοποίησε την φράση “καλωσήρθε η ανάπτυξη”

Εξήγγειλε επίσης πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπου θα επιδοτούνται εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους στην επιχείρησή τους.

Έκανε ιδιαίτερη φορά στην τιμώμενη χώρα, την Κίνα σημειώνοντας ότι με την Ελλάδα την συνδέουν δεσμοί φιλίας.

Υποστήριξε επίσης πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έως τώρα έχει επιδείξει κοινωνικό έργο, έχοντας κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να υάρξει ανακατανομή του πλούτου και να προστατευτούν οι κοινωνικές ομάδες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις