Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΔΕΘ 2019 – Μητσοτάκης για Ερντογάν: Δεν γίνεται συζήτηση με τσαμπουκάδες

ΔΕΘ 2019 – Μητσοτάκης για Ερντογάν: Δεν γίνεται συζήτηση με τσαμπουκάδες
Φωτογρααφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019.

ΔΕΘ 2019. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: “Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα“.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας”.

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό. “Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση, αλλά όχι με απειλές και τσαμπουκάδες. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα”.

Σε άλλη ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις