Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΔΕΘ 2019: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για επιχειρήσεις, φορολογούμενους, επενδυτές και αγορές

ΔΕΘ 2019: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για επιχειρήσεις, φορολογούμενους, επενδυτές και αγορές

Σήμερα ξεκινά η τριήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Με το… σταγονόμετρο οι πληροφορίες για το τι θα περιέχει το… «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στόχος να αιφνιδιαστούν θετικά φορολογούμενοι, αγορές και επιχειρήσεις.
Τα τρία μηνύματα στις επιχειρήσεις και μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20%.
Τι θα πει για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Λίγες ώρες απομένουν πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αυτό διότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλουν να αιφνιδιάσουν θετικά, αγορές, φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Το μόνο σίγουρο, όσο μπορεί να είναι σίγουρο κάτι που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, είναι ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πακέτο που θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για ομοβροντία μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν το κράτος ευέλικτο, φιλικό προς το επιχειρείν και κυρίως κοντά στον πολίτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το πακέτο της κυβέρνησης θα κινείται στους εξής άξονες:

Επιχειρήσεις

Θα ανακοινώσει την μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις. Η πρώτη από εφέτος στο 24% και η δεύτερη του χρόνου στο 20%. Παράλληλα θα μειωθεί και ο φόρος για τα μερίσματα στο 5% από 10% που ισχύει σήμερα.

Ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα. Να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν με θρησκευτική ευλάβεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δηλώνοντας με ακρίβεια τα κέρδη τους και να σεβαστούν την εργατική νομοθεσία προσφέροντας στο ακέραιο αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Στην περίπτωση αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, ότι η νομοθεσία, φορολογική και ασφαλιστική όχι μόνο θα τηρηθεί στο ακέραιο, αλλά οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί.

Φυσικά πρόσωπα

Ο Κ. Μητσοτάκης όμως δεν θα μείνει μόνο στις επιχειρήσεις. Θα παρουσιάσει, υλοποιώντας στο έπακρο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση φόρων στο μέτρο που το αντέχει η οικονομία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μείωση της φορολογίας.

Θα αφορά την κλίμακα και το εισαγωγικό συντελεστή. Από 22% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει στο 9%. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αφορά όλο το εύρος ή μέχρι τις 10.000 ευρώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κάνουν ένα ηχηρό «δώρο» σε μισθωτούς και συνταξιούχους θεωρώντας ότι αυτοί είναι που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στα χρόνια της κρίσης και δικαιούνται μίας γενναίας ανάσας. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η σταδιακή εξαφάνιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι άγνωστο όμως το χρονοδιάγραμμα που τελικά θα προκριθεί.

Προσέλκυση επενδύσεων

Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής στο κομμάτι επενδύσεις. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για το Ελληνικό, ξεμπλοκάρουν επενδύσεις όπως στις Σκουριές, στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ενώ σχεδιάζεται ένα επενδυτικό νομοσχέδιο σκούπα που θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα κάνει ευκολότερο το επιχειρείν. Ο πρωθυπουργός θα δώσει παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα φέρνει τις επενδύσεις πιο κοντά αφαιρώντας άσκοπη γραφειοκρατία και προσθέτοντας σημαντικά κίνητρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις