Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» στα ΜΜΕ της Τουρκίας

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» στα ΜΜΕ της Τουρκίας

Οι δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022), πρωταγωνιστούν στα τουρκικά ΜΜΕ. 

Το βράδυ του Σαββάτου (10.09.2022), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει στον Ερντογάν στη… γλώσσα του, λέγοντας χαρακτηριστικά “Νταηλίκια με την Ελλάδα γιοκ”, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο “Βελλίδειο”. Μια ατάκα, από την οποία -όπως αναμενόταν- “πιάστηκαν” τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα haberler κάνει λόγο για “σκαναδαλώδη δήλωση”, ενώ η Sozcu… φαντάστηκε ότι “ο Μητσοτάκης υποχώρησε”. 

Δείτε τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Sozcu: Ο Μητσοτάκης υποχώρησε: “Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν αλλά…”

Milligazete: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τη γλώσσα του Ερντογάν: “Νταηλίκια γιοκ”

Ηaberler: Μετά το “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” του Ερντογάν ο Μητσοτάκης έμαθε τούρκικα! Σκανδαλώδης δήλωση “Νταηλίκια γιοκ””.

Haber Turk: Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Τουρκία: Είμαι πάντα ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν

Η εφημερίδα “Sabah” βλέπει οτι τα… γυρίζει ο Μητσοτάκης, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο μόλις χθες απείλησε την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και είναι υπέρ της ειρήνης”.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας»

Κατά τη σημερινή (11.09.2022) συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και αν παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξαιρετικά προβληματική αυτή την διαρκή επιθετικότητα που εκπορεύεται από το τουρκικό κατεστημένο».

«Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό και υπερθεματίζουν αλλά κάνουν λάθος γιατί δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον τούρκο πρόεδρο σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο, δεν ταιριάζει. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και μέσα και έξω. Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.

Εμείς θα χτίζουμε με συνέπεια τις συμμαχίες μας και θα εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Θα έχουμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας και δεν είμαι εγώ αυτός που είπα “Ερντογάν γιοκ”», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, επίσης, πως «είμαι έτοιμος να τον συναντήσω και εκείνος δεν επιθυμεί να με δει. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στην Πράγα, η συνεδρίαση της ΕΠΚ που θα είναι η Τουρκία. 

Aλλά, θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκό φόρουμ προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν αυτή η ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει σχέσεις με Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή ερώτηση για την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στηρίζουμε μία χώρα αμυνόμενη, την Ουκρανία. Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση καταλυτική». (Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τα ελληνοτουρκικά)

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις